Hétfőn délben tárgyalja Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését a mentelmi bizottság

2021. december 9. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a bizottság következő, zárt ülését december 13-ra, hétfőre hívta össze, és a napirendi javaslatban szerepel Völner Pál mentelmi ügye is – közölte az Országgyűlés sajtóirodája az Atv.hu kérdésére.

„Amennyiben a Mentelmi bizottság hétfői ülését követően a szóban forgó mentelmi ügyben benyújtja határozati javaslatát – az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 147. § (1) bekezdésének megfelelően – az Országgyűlés a képviselő mentelmi ügyében benyújtott határozati javaslatot haladéktalanul megtárgyalja” – írták. Az Országgyűlés elnöke 2021. december 8-án továbbította a Mentelmi bizottság részére a legfőbb ügyész átiratát, amelyben dr. Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza közvádas büntetőügyben – közölte az Országgyűlés sajtóirodája.

A legfőbb ügyész kedden kezdeményezte Völner Pál fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől. A „bűnszövetség” szót is leírták a közleményben. Az ügynek tizenkét gyanúsítottja van, köztük nyolc végrehajtó.

Az ellenzéki pártok Völner Pál ügye miatt lemondásra szólítják fel Varga Judit igazságügyi minisztert is. A Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a DK és a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselői csütörtöki, az Igazságügyi Minisztérium előtt tartott, online közvetített sajtótájékoztatójukon azt is követelték, hogy Völner Pál ne csak miniszterhelyettesi és államtitkári posztjáról, de képviselői mandátumáról is mondjon le.

Völnert a jogszabály szerint háromhavi illetményével megegyező végkielégítés illeti meg abban az esetben is, ha jogerősen elítélik – mondta a Transparency International jogi igazgatója a 24.hu-nak. Donáth Anna, a Momentum elnöke arra szólította fel a kormánypártot, hogy módosítsák a végkielégítési jogszabályt.

Völner Pál neve legutóbb a Pegasus-ügy kapcsán kapott nagyobb nyilvánosságot, Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította róla a Telexnek, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket. A Karmelitánál szerettük volna megszólaltatni, de változatos magyarázatokkal hárította el kérdéseinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!