Télen, tanítás alatt újít fel a tankerület egy XII. kerületi iskolát, be is áztak a tantermek

2021. december 9. – 16:20

Télen, tanítás alatt újít fel a tankerület egy XII. kerületi iskolát, be is áztak a tantermek
A Németvölgyi Általános Iskola udvari bejárata 2021. november 23-án – Fotó: Német Tamás / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem ez a legjobb időszaka az egyébként jó hírű, XII. kerületi Németvölgyi Általános Iskolának:

  • az elmúlt egy hónapban először azért borult ki a szülők egy része, mert pár nappal korábban szóltak csak nekik, hogy két hét rendkívüli szünet lesz, mert az iskolai felújítás első állomása a tetőn lévő azbesztpala eltávolítása,
  • aztán az is borzolta a kedélyeket, hogy a szünet ugyan csak kéthetes, de az iskolában a tetőcserén kívül teljes vizesblokkcserék is lesznek, ami hónapokig tart,
  • aztán az, hogy az éppen valamiért télre szervezett felújítás közben udvari vécékbe kell majd járniuk a gyerekeknek,
  • majd miután ezek részben megoldódtak, részben tisztázódtak, a tetőcsere miatt ideiglenesen feltett fólia nem bírta, és az épület egy részén szinte az összes terem beázott.

Még 2020 végén született döntés arról, hogy idén, 2021-ben felújítják a Németvölgyi Általános Iskola tetőjét (kicserélik a régi, azbeszttartalmú palát), illetve ezzel párhuzamosan elindítanak egy vizesblokk-felújítást is az épületben. A tervek szerint a tetőfelújításnak még idén be kell fejeződnie, a mosdófelújítás hónapokig is eltart.

Idén október végén küldött tájékoztatót a szülőknek az iskola fenntartója, a Közép-Budai Tankerületi Központ arról, hogy – nyilván a szerződések megkötése után – november elején kezdődik a tetőfelújítás. Azt írták, a meglévő azbeszttartalmú pala helyett egy korszerű azbesztmentes palát tesznek fel, a levegőszennyezés és a gyermekek védelme érdekében pedig a kivitelezési munkánál speciálisan járnak el: kézzel, törésmentesen szedik le, szakadásmentes zsákokba kerül, és úgy emelik le, speciális hulladékbefogadó helyre szállítják.

Ekkor még nem volt szó szünetről, körülbelül háromhetesre tervezték a munkálatoknak ezen a szakaszát. Az azbeszt hallatán azonban rengeteg szülő kezdte felkeresni az iskolát, illetve a tankerületet, hogy jelezze, hogy nem annyira hangzik jól, hogy eközben járnak majd be az iskolába a gyerekek. Így aztán az a döntés született, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el két hétre. Azt viszont egy pénteki napon tudták meg a szülők, hogy hétfőtől két hét szünet.

A digitális oktatásra való átállás törvényileg jelenleg csak a koronavírussal összefüggésben megengedett, így itt sem történt meg, csak rendkívüli szünet volt. És bár megpróbálták enyhíteni a hirtelen jött, sokaknak nehezen megoldható helyzetet – ügyelet volt egy közeli általános iskolában, több tanár Zoomon tartotta a kapcsolatot a diákokkal –, azért sok helyen okozott nehézséget, főleg az alsósoknál, akik digitálisan még nem annyira jók, és a szülők nem is tudják magukra hagyni őket.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

De persze – mielőtt az azbeszteltávolító cégről vagy az önkormányzati reakciókról beszélnénk – a legelső kérdés minden szülőnél az volt: mégis miért kellett ezt a felújítást így időzíteni?

Hogyan lehetséges, hogy egy tetőleszedéssel járó felújítást ősz legvégére, télre időzítenek egy általános iskolánál?

Pláne egy olyan mosdófelújítást, ami miatt az udvaron kell felállítani mobilvécéket. Sőt, hogyan lehetséges, hogy még azt sem sikerült összehozni, hogy vagy az őszi szünetre, vagy a téli szünetre essen az a rész, ami miatt rendkívüli tanítási szünetet kellett elrendelni?

És a választ sajnos nem kaptuk meg a felújítást megrendelő, arra szerződést kötő fenntartótól, a tankerülettől, hiába írtuk meg a kérdéseinket lassan egy hónappal ezelőtt. Mert ebben az esetben az iskola vezetése, az iskolaigazgató nem sokat tehet, a döntéseket nem az ő szintjén hozzák meg.

Amikor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kerületi szervezete novemberben megírta ezt a sztorit, akkor arra is felhívták a figyelmet, hogy milyen cégek végzik a felújítást. Például egy olyan, amelynek a hivatalosan elérhető információk szerint nem igazán van olyan munkatársa, aki azbeszttartalmú építési hulladék ártalmatlanításában tapasztalattal rendelkezne. A témát a kerületi momentumos képviselő, Vadász Gábor is elővette, ő azt kérte a polgármestertől, hogy a testületi ülésre hívja el a tankerület vezetőjét, adjon tájékoztatást a felmerülő kérdésekre.

Végül Fonti Krisztina alpolgármester válaszolt a képviselőnek. Azt írta, a kerületvezetés egyeztetett a tankerülettel, jelezték, hogy a veszélyes anyag miatt elvárják a szigorú ellenőrzést, és az végül úgy is valósult meg, ahogy kell. A munkálatok ideje alatt ráadásul a levegő tisztaságát is rendszeresen mérték, ellenőrizték. „Azt is többször kértük, hogy a munkálatokat ne tanítási időben, hanem oktatási szünetben végezzék. A tankerület tájékoztatása szerint azonban erre sajnos nem volt lehetőség” – írta az alpolgármester, de hozzátette, a jó hír, hogy az azbesztet eltávolították, „ezeket egy speciális szakértelemmel rendelkező cég” elszállította, a munkavédelmi hatóság is ellenőrizte a munkát, nem került azbeszt a levegőbe.

Az eredeti kétfarkús írásban a mosdófelújítás is szerepelt, illetve az a része, hogy emiatt az udvaron kell mobilvécét felállítani. Itt mindenki, a szülők is ToiToi vécéket láttak a szemük előtt, ahogy hóban, mínusz tíz fokban próbálnak a gyerekek keresni egy üreset, de mint kiderült – és azóta beszéltünk is szülővel, aki látta, hogy megvalósult –, itt fűthető, külön női és férfivécéket állítottak fel, amit az épülettel zárt folyosóval kötöttek össze. Ráadásul elvileg csak biztonsági okokból vannak, hiszen a felújítást próbálják úgy kivitelezni, hogy egyszerre csak az egyik oldalon legyen lezárva a mosdó.

Szóval eljutottunk decemberig, az azbeszttartalmú palát leszedték az iskola tetejéről (mellesleg a szomszédos óvoda épületének tetején pontosan ugyanilyen van, csak az önkormányzati fenntartású, és azt most éppen nem újítják fel), és amíg fel nem kerül a végleges, új tető, addig fóliával fedték le.

Viszont, meglepő módon így ősz végén, tél elején: megjelent a csapadék. Ami pedig ezt eredményezte:

Igen, a nagyobb esőzést nem bírta a fólia, és nem csak egy-két helyen ázott be az épület, hanem egy részén egy kivételével az összes tanterem beázott valamilyen szinten. Beszéltünk szülővel, aki látta is, azt mondta, a legtöbb helyen látványosan felpúposodott a festékréteg, de van olyan terem, ahol látszik, hogy vakolat is hullott le. Ahogy egyébként a folyosóról készült képeken is látszik, hogy van, ahol hullik a vakolat.

Két hét után visszamentek a gyerekek a suliba, de ma a fiam azzal jött haza, hogy ma három teremben is tanultak, mert a sajátjukban „cseppkövek” lógtak a plafonról, a másik teremben pedig leszakadni készült a plafon

– írta egy szülő még múlt pénteken. Hozzátette, hogy nem egyértelmű, mennyire biztonságos így a gyerekek tanulása, és persze ő is leírta, hogy teljesen érthetetlen ennek a nagy felújításnak az időzítése.

Úgy tudjuk, most meg fogják erősíteni a fóliás védelmet a tetőn, de a tanítás nem szünetel, még legalább egy hétig, hiszen azután téli szünet jön. A tankerület és az önkormányzat sem igazán válaszol a szülők leveleire, kérdéseire, de az alpolgármester elment az iskolába, hogy néhány fotóval beszámoljanak a kerületi oldalon arról, hogy: igen, az iskola beázott a felújítás miatt. A tankerület vezető szerint mindenesetre a téli szünetben már nem végeznek a munkálatokkal, a felújítás legkorábban jövő év elején érhet vége – írták.

Nem igazán jött jól ez az egész az iskolának, információink szerint az elmúlt időszak viszontagságai miatt több gyereket is elvittek a szülők másik iskolába.

Természetesen még korábban megkerestük írásban a tankerületet, hogy megkérdezzük, mióta tudható, hogy az épület tetőfelújítására szükség van, illetve, hogy miért tették ezt a felújítást ősz végi időpontra, miért nem lehetett például a nyári, tavaszi vagy épp az őszi szünet idején elvégezni azt.

Arra is rákérdeztünk, miért kezdenek bele egy vélhetően hónapokig tartó belső mosdófelújításba ilyen évszakban, ha az is tudható, szükség lehet udvari mosdók használatára. Rákérdeztünk az azbesztpalát eltávolító cégre is, mennyire győződtek meg arról, hogy a cég alkalmas-e ilyen speciális munkálatokra, illetve kapott-e a tankerületi vezető végül meghívást önkormányzati ülésre, ha nem, és kapna, élne-e a lehetőséggel.

Választ nem kaptunk. Most újra elküldtük a kérdéseinket, kiegészítve a friss beázással kapcsolatos kérdéseinkkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!