Víz és fűtés nélküli lakás, ruhásszekrényben tárolt étel, molesztálás, erőszak – több évet kér az ügyészség egy párra a saját gyerekeik ellen elkövetett bűncselekmények miatt

2021. december 8. – 08:42

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek egy jelenleg is letartóztatásban lévő, 30 év körüli párral szemben, akik az egyik hevesi városban a gyermekeik sérelmére folyamatosan súlyos bűncselekményeket követtek el, írja közleményében az ügyészség.

A család egy négyszobás házban élt, ahol az öt, 2 és 12 év közötti gyermekük – négy kislány és egy kisfiú – rendkívül elhanyagolt körülmények között nevelkedett. A lepusztult, koszos épületben patkányok tanyáztak, a vezetékek kilógtak a falból, a házban nem volt sem fűtés, sem vezetékes víz. Az itt élők egyetlen szobában húzták meg magukat, ahol közös ágyban aludtak.

Az élelmiszert a ruhásszekrényben tárolták, és azt a gyerekek – tányérok híján – üres tejfölösdobozokból ették. Az udvart szemét, derékig érő gaz, valamint emberi és kutyaürülék borította.

A szülők azonban nemcsak az otthonukat hanyagolták el ilyen mértékben, hanem gyermekeik nevelésére sem fordítottak szinte semmilyen figyelmet, írja az ügyészség. A gyerekek ápolatlanok voltak, gyakran éheztek, testileg lesoványodtak, emellett mentális egészségük, szellemi fejlődésük sem volt biztosított, így a kommunikációjuk és szociális szintjük messze elmaradt a kortársaikétól. A vádlottak rendszeresen bántalmazták is a kiskorú gyerekeket, akiknek szeme láttára sokszor egymással is agresszívan viselkedtek.

Ezen a helyzeten a helyi családsegítő szolgálat és a gyermekorvos is próbált segíteni, de miután nem jártak sikerrel, 2019-ben jött a gyerekek nevelésbe vétele. A gyámhatóság hivatásos gyámot jelölt ki, és szünetelni rendelte a vádlottak szülői felügyeleti jogát.

Ezt megelőzően a nő előző kapcsolatából született, legidősebb kislányt – akit csecsemőkorától nevelt – a férfi szexuálisan is többször molesztálta, vele pornófilmeket nézetett, miközben nemi aktusokra kényszerítette őt.

A Heves Megyei Főügyészség az apát emiatt tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére, erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntettével vádolja amellett, hogy mindkét szülővel szemben kiskorú veszélyeztetésének ötrendbeli bűntette miatt is vádat emelt.

Vádiratában a vádhatóság arra tett mértékes indítványt, hogy a bíróság a férfival szemben főbüntetésül 13 és fél évi, míg a nővel szemben 3 évi szabadságvesztést szabjon ki, egyben szüntesse meg mindkettőjük szülői felügyeleti jogát valamennyi gyermek vonatkozásában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!