Megnyerte a TASZ az otthon gondozó anyák és gyermekeik perét az állam ellen

2021. december 8. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az állami szervek súlyosan megsértették az érintett családok emberi méltóságát, magánélethez való jogát, és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem tartanak fenn a törvényeknek megfelelő ellátásokat – mondta ki a Fővárosi Törvényszék. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye szerint a társaság 2017 decemberében indított személyiségi jogi pert tizenkét felperes képviseletében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, mint a fogyatékos személyekért felelős minisztérium és fenntartó ellen.

A per célja az volt, hogy a bíróság kimondja: az állami szervek megsértették, és máig sértik a felperesek emberi méltósághoz, egyenlő bánásmódhoz és magánélethez fűződő személyiségi jogait azzal, hogy nem tartanak fenn a törvénynek megfelelő támogatott lakhatást a fővárosban és környékén.

A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nemvagyoni kártérítés illeti meg őket – olvasható a közleményben.

Magyarországon a fogyatékossággal élő felnőtt emberek és családjaik csak jogsértő, emberileg tarthatatlan helyzetek közül választhatnak: vagy mindentől elzárt, határ menti, több száz fős tömegintézményben helyezik el szerettüket, vagy életük végéig vállalják a napi 24 órás gondozási munkát. A TASZ hat idős édesanya, akik súlyos-halmozott fogyatékos gyermeküket gondozzák – az utóbbit választották, feladva munkahelyüket, szociális kapcsolataikat, emberhez méltó életüket.

„Elmondhatatlanul örülünk a bíróság kirívóan magas színvonalú ítéletének, amely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek, és újra hitet adhat nekik és sorstársaiknak abban, hogy van értelme küzdeniük gyermekeik önálló lakhatásáért, saját méltóságukért” – mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője.

„Remélem, hogy az ítélet precedensként szolgál majd” – tette hozzá dr. Pető Márk ügyvéd, aki a felpereseket képviselte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!