Az ellenzék parlamenti vizsgálóbizottságot állítana fel a Völner-ügyben

2021. december 8. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Völner Pál igazságügyi államtitkárt hivatali vesztegetéssel gyanúsítják, Polt Péter legfőbb ügyész kérvényezte mentelmi jogának felfüggesztését. A fideszes parlamenti képviselő, igazságügyi államtitkár a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy Völner Pál ügyében nemcsak az igazságszolgáltatás munkájára van szükség, hanem parlamenti vizsgálóbizottságnak is fel kellene állnia miatta.

„A kisebbik rosszat választotta a Fidesz (…) Első körben nem az igazságügyi minisztert áldozta fel Orbán Viktor, hanem megpróbálják egy olyan államtitkárral elvitetni ezt az idézőjeles balhét, aki feltételezhetően a megfigyelések aláírásáért felelt. Önmagában a Pegasus-botrány miatt már ennek a kormánynak mennie kellett volna.”

Hozzátette, ha Varga Judit igazságügyi miniszter tudott a vesztegetésekről, az önmagában katasztrófa, he nem is tudott róla, akkor pedig azért alkalmatlan a a feladatai ellátására.

Az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet is támogatná a parlamenti vizsgálóbizottságot, az MSZP-s Mesterházy Attila szerint az ellenzék kezdeményezhetné az igazságügyi bizottság összehívását is, ahol meghallgathatnák Varga Juditot is, és hozzátette, pártja csatlakozna egy külön bizottság felállításához is.

Időközben a Párbeszéd kezdeményezte, hogy hívják össze az Országgyűlés mentelmi bizottságát, írja az MTI.

Kocsis-Cake Olivio, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Völner Pál csak a miniszterhelyettesi és az államtitkári posztjáról mondott le, a képviselői mandátumáról azonban nem. Amíg nem függesztik fel a képviselő mentelmi jogát, addig nem indulhat ellene büntetőeljárás. Ha ezen a héten nem ül össze a bizottság, akkor a jövő héten a parlament plenáris ülése nem dönthet a felfüggesztésről, a karácsonyi szünet miatt pedig több hónapot is csúszhat a döntés.

Azt mondta, vizsgálni kell Völner Pál felettesének, Varga Juditnak a felelősségét is, mert az igazságügyi miniszter „nagyon megbízott” a lemondott államtitkárban. Úgy fogalmazott, az esetet a büntetőeljárásban fel kell tárni Völner Páltól, Varga Juditon át

„egészen a miniszterelnökig, hiszen ő is érintett, ő is tudhatott már erről az ügyről régóta”.

Völner Pál neve legutóbb a Pegasus-ügy kapcsán kapott nagyobb nyilvánosságot, Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította róla a Telexnek, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket. A Karmelitánál szerettük volna megszólaltatni, de változatos magyarázatokkal hárította el kérdéseinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!