Závecz: Szűken, de vezet az ellenzék

2021. december 03. – 15:32

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen nőtt a Fidesz tábora az elmúlt egy hónapban, októberben 34 százalékon állt a kormánypárt a teljes népességen belül, most 37 százalékos. Tartja a második helyet a rangsorban a Demokratikus Koalíció a múltkori 13 százalékot követően, most 12 százalékkal. Továbbra is a harmadik legerősebb párt, de szeptember óta kis lépésekben fogyatkozik a Jobbik tábora: 12, 11 százalék után most 9 százalékos. Az MSZP változatlanul 6 százalékot ér el a teljes választói körben, a Momentum elmozdult a 4 százalékos mélypontjáról, jelenleg 5 százalékos – írja legfrissebb felmérésben a Závecz Research.

Hozzáteszik, ezúttal négy pártnak is 2 százalékos a támogatottsága, ezen a szinten áll az LMP, a Párbeszéd, a Mi hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is.

A választók egyre nagyobb figyelemmel követik a politikai szereplőket és csatlakoznak hozzájuk támogatóként, egy hónap alatt 25-ről 21 százalékra csökkent a pártnélküliek aránya.

A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll 19 százalékkal. A Jobbik az aktív szavazók 10 százalékára számíthat, az MSZP 7 százalékra. A Momentum 5 százalékos. A Párbeszéd és a Mi Hazánk 3-3 százalékos a biztos szavazók csoportjában 3 százalékon áll, az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll ebben a körben – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november közepén, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

November a választói aktivizálódás hónapja volt, mind a Fidesz–KDNP, mind az ellenzék közös listája mögé új támogatók sorakoztak fel. A kormánypártok listáját októberben 35 százalék támogatta, ezúttal 39 százalék, 300 ezer fővel bővült a tábor.

Az átlagosnál jóval nagyobb arányban erősítettek a kormánypártok a legfeljebb alapfokú végzettségűek és a falvakban élők körében: 8, illetve 9 százalékponttal.

Az ellenzéknek is lettek új hívei, 39-ről 41 százalékra bővült egy hónap alatt a táboruk, nagyjából 150 ezer fő csatlakozott. Az emelkedés főképpen a kis és közepes városokban, valamint az érettségizettek és diplomások csoportjában érzékelhető, ezekben 5-7 százalékponttal lett magasabb a támogatottság.

A két lista versenye valamivel szorosabbá vált, a múlt havi 4 százalékos ellenzéki előny 2 százalékosra szűkült.

A választáson részvételüket biztosra ígérő és a listák között választani is tudó szavazók csoportjában lényegében döntetlen az állás. Az ellenzék 49, a kormánypárti lista 48 százalékot ér el.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A kiélezett verseny magával hozta a választók magas részvételi szándékát. Négy évvel ezelőtt, 2017 novemberében az emberek 34 százaléka biztosra, további 36 százaléka valószínűnek tartotta részvételét a parlamenti választáson.

Most jóval nagyobb az aktivitás: 45 százalék biztos részvételt ígér, 37 százalék valószínűsíti azt.

A választási esélyeket eléggé kiegyenlítettnek érzékeli a magyar közvélemény.

A választópolgárok 42 százaléka úgy gondolja, hogy egy mostani választáson a Fidesz nyerne, míg 39 százalék szerint az ellenzék.

(Az adatfelvétel ideje: 2021. november 15–24. A megkérdezettek száma: 1000 fő. Minden hónapban más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.)

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!