Újabb 36 embert gyanúsítottak meg a Mozaik utcai műszaki vizsgaállomás 300 milliós vesztegetési ügyében

2021. december 03. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt elrendelt nyomozásban újabb harminchat embert gyanúsított meg; így már összesen 56 gyanúsítottat hallgattak ki – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken.

A gyanú szerint a járművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők megállapodtak a vizsgáztatást végzőkkel abban, hogy nekik a vizsgáztatási, ellenőrzési hivatali eljárásukkal összefüggésben alkalmanként legalább 5000 forintot fizetnek.

Az ügyintézők így összesen mintegy 300 millió forint vesztegetési pénzt adtak át a vizsgáztatást végző embereknek, akik a pénzt egymás között elosztották, illetve abból a vizsgaállomás egyes dolgozóinak is részesedést adtak. Az újonnan kihallgatott gyanúsítottak között volt, aki elismerte a bűncselekmény elkövetését.

Az ügy tavaly júliusban került nyilvánosságra, amikor az ország egyik legnagyobb forgalmú vizsgaállomását egy összehangolt ügyészségi akcióval lezárták. Magyarországon összesen huszonkilenc hatósági vizsgaállomás működött tavaly júliusig, ezek közül a Mozaik utcai állomás volt az egyik legforgalmasabb, a Budapest Fővárosi Kormányhivatalának felügyelete alá tartozott. Tavaly júliusban az ügyészség tizenkét kormánytisztviselőt vett őrizetbe, és tizenegy személy esetében indítványozza a letartóztatást.