Több mint 6 milliárd forintot ad a kormány a Színházi Olimpia megrendezésére

2021. december 3. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva

Két év alatt több mint 6,8 milliárd (egészen pontosan 6 802 794 200) forintnyi támogatást fog kapni a Színházi Olimpia, amit 2023-ban Magyarországon rendeznek meg – derül ki a Magyar Közlönyből.

A Színházi Olimpiát 1994-ben Theodórosz Terzopoulosz görög rendező kezdeményezésére alapították. Ez a Színház.org szerint tulajdonképpen egy olyan fesztivál, aminek az a célja, hogy összekössön különböző színházi kultúrákat és iskolákat, illetve hogy a közönség átfogó képet kaphasson a világ színházművészetének örökségéről, illetve a kortárs színházi tendenciákról. Idén ősszel dőlt el, hogy hazánk rendezi meg a 2023-as eseményt, Vidnyánszky Attila már októberben is arról beszélt, hogy a kormánynak szándékában áll támogatni az olimpiát.

Orbán Viktor és a Színházi Olimpia szervezői – Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Orbán Viktor és a Színházi Olimpia szervezői – Fotó: Benkő Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda

A támogatások indoklása szerint ezekkel az összegekkel ismeri el a kormány a „Színházi Olimpia 2023. évi magyarországi megrendezésének kiemelt kultúrstratégiai jelentőségét, továbbá nemzeti identitásunk és nemzeti értékeink a nemzetközi közösséggel való megismertetése fontosságában játszott szerepét”. Az állami támogatás két ütemben érkezik majd:

  • jövőre 561 634 200 forintot különítenek el az előkészületekre;
  • 2023-ban pedig 6 241 160 000 forintnak kell rendelkezésre állnia a lebonyolításhoz.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!