Információs táblákkal küzdenek az öngyilkosságok ellen a pécsi tévétoronyban

2021. december 3. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

A pécsi tévétorony a város ikonikus épülete, ugyanakkor az öngyilkosságok és öngyilkossági kísérletek kiemelt helyszíne is. Eddig semmi nem szolgálta a megelőzést, ezen akart változtatni néhány pécsi egyetemista, akik kezdeményezése sikerrel járt, így pénteken tíz információs táblát helyeztek ki a tévétorony kilátójában. Ez a szervezők szerint minden idelátogató számára hasznos lehet, hiszen így kerülhet be leginkább a köztudatba a lelki elsősegély és a prevenció fontossága.

Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex
Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

A cél az volt, hogy az öngyilkosságot, öngyilkossági kísérleteket és a mentális problémákat övező tabuk ellenére a téma megjelenjen a közbeszédben, mondta az egyik szervező. Békési Áron szerint ugyanis addig, amíg nem beszélünk róla, az érintettek arról sem tudhatnak, hogy van segítség, van kihez fordulni, ha bajba jutunk. Az országban kétmillió ember küzd valamilyen mentális zavarral, ők is a társadalom részei, ezért Békési szerint az egész ország feladata a segítségnyújtás, ennek elmulasztása pedig közös felelősségünk.

A tévétoronyban évente van öngyilkossági kísérlet, ezek többségét a kilátó alatti étterem dolgozóinak közbelépése akadályozza meg. A személyzet mindenféle szakmai támogatás nélkül maguk dolgozták ki azt a módszert, aminek segítségével már a liftbelépéstől kezdve figyelik, kinek lehet szüksége segítségre. Munkájuk bizonyítja, sokszor egy kedves szó, egy egyszerű kérdés képes életet menteni.

Sajnos ennek ellenére is három-négyévente történik itt egy halálos tragédia, ami őket is rendkívül megviseli – és eddig a traumafeldolgozásban sem kaptak megfelelő támogatást. Az egyetemisták célja az is, hogy a jövőben szakemberek bevonásával készülhessenek a krízishelyzetek kezelésére.

Eleinte a torony üzemeltetői és a dolgozók is bizalmatlanul fogadták az egyetemisták megkeresését, Békési szerint a fenntartók első reakciója az volt, hogy a táblák rossz fényben tüntethetik fel a kilátót, később azonban megértették ennek a jelentőségét, és támogatták az akciót.

Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex
Fotó: Aradi Hanga Zsófia / Telex

A táblákon az év minden napján 24 órában hívható lelki elsősegély-hálózat, a LESZ hivatalos üzenete és elérhetősége szerepel. A táblákat úgy szerelték fel, hogy aki a kör alakú kilátón végigsétál, tízszer is láthassa az üzenetet. Mivel minden bejárattal szemben elhelyeztek egyet, aki belép a toronyba, legalább egyszer mindenképp találkozik vele. A kezdeményezés azért is nagyon fontos most, december elején, mert ebben az időszakban országszerte megugrik az öngyilkosságok száma.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!