Véletlenül orosz eredetű bútorok keveredtek az IKEA-ba, rászorulóknak adják őket

2021. november 30. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Több tagállamban, köztük Magyarországon is tisztázatlan eredetű, valószínűleg orosz fabútorok kerültek az IKEA áruházaiba – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ügyben a nemzetközi IKEA-csoport indított vizsgálatot, és arra jutottak, hogy az ismeretlen termékek egy kínai beszállítójuktól érkezhettek, hamis tanúsítvánnyal.

A Nébih azt vizsgálta, hogy a magyar IKEA megfelelő gondossággal járt-e el (igen), így nemzetközi szinten folytatódik a vizsgálat. Az elkobzott bútorok megsemmisítés helyett – az áruházzal egyetértésben – rászorulókhoz kerülnek, miután a sugárzásmérés is rendben találta azokat. Magyarországon a forgalmazásból kivont 272 darab termékre helyi önkormányzatok, közhasznú szervezetek, továbbá egyházak, egyházi jogi személyek pályázhatnak november 30-tól a Nébih oldalán.

Az elkobzott termékek kiosztása közvetlenül az érintett IKEA áruházakból történik majd. A nemzetközi vonatkozása az ügynek még tart, az EU tagállamok illetékes szervei között megy az egyeztetés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!