A szülészeti ellátás javulásáért rendeznek tüntetést vasárnap a Kossuth téren

2021. november 26. – 16:40

Másolás

Vágólapra másolva

A szülészeti ellátás pozitív változásáért rendez tüntetést a Másállapotot a szülészetben! mozgalom – olvasható a Facebookon létrehozott esemény leírásában. A szervezők úgy gondolják, hogy eleget vártak a helyzet javulására, de inkább romlik a szülészeti ellátás minősége, ezért szimbolikusan átadják a terheiket a döntéshozóknak.

„Az ellátás okozta fájdalmas súlyokat kövek jelképezik majd a Kossuth téren, ezekre írva üzenhetnek a nők. A köveket átadjuk, nem cipeljük tovább”

írják.

Ha valaki nem tud személyesen elmenni a tüntetésre, akkor online is átadhatja a terhét például a megmozduláshoz létrehozott térképen, vagy írhat üzenetet, küldhet fényképet és videót a szervezőknek. Már sokan tettek így, több nő is beküldte, milyen élményeket élt át szüléskor a magyar kórházakban.

Bár több történetben is jelen vannak a közömbös, udvariatlan egészségügyi dolgozók, de a szervezők nem az orvosokat, nővéreket tekintik a probléma forrásának, hanem a döntéshozókat.

„A »NŐ a hangunk«️ országos megmozdulás célja felhívni a figyelmet arra, hogy miközben a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában csak keveseknek jó, nem szolgálja sem a nők, sem családok, sem a szülés körüli szakemberek érdekeit, sőt sokszor kifejezetten ártalmas, elsősorban a nőkre és gyermekeikre, ezáltal az egész társadalomra. Az elmúlt évek eseményei, a koronavírus és a jogviszonytörvény hozta változások sosem látott bizonytalanságot teremtettek, és jelentősen szűkítették a nők mozgásterét.”

Nehezményezik, hogy a szülészeti ellátás átalakításába nem vonták be a nőket, mint legfőbb érintetteket, és a változtatást nem előzte meg az ellátás egységesítése, ezáltal „a nők, családok és egészségügyi dolgozók kiszolgáltatottsága egyre nő, miközben a lehetőségeik csökkennek.”

A tüntetés november 28-án 10:30-kor kezdődik a Nyugati téren a Decathlon előtt, 10:45-kor indul el a Kossuth térre. A résztvevők vihetnek előre megírt követ, vagy írhatnak ott üzenetet, esetleg kikiabálhatják botos táncosainkkal együtt a nehézségeiket, ritmushangszernek alkalmas eszközzel, csörgővel, bottal is hangot adhatnak annak, amit megélek. Ezeken felül vihetnek még transzparenst is, és a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy viseljenek valami pirosat.

A kiálláshoz már több mint 30 szervezet, csoport és szakember csatlakozott, például a Magyarországi Dúlák Egyesülete, a Babagenetika Egyesület, a Debreceni Hordozós Klub és az EMMA Egyesület.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!