Orrspray-ben, gyerekeknek is adható az influenza elleni oltás

2021. november 25. – 12:43

Másolás

Vágólapra másolva

Novembertől Magyarországon is elérhető a Fluenz Tetra szuszpenziós orrspray influenzavakcina – írta közleményében az AstraZeneca, a vakcina gyártója. A négykomponensű védőoltás, amely a WHO és az Európai Unió által ajánlott vírustörzseket tartalmazza, tű nélkül, orron át adható be a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. Az élő, gyengített influenzavírust tartalmazó védőoltást más országokban már több mint hét éve forgalmazzák, Magyarországon 2021. november közepétől a gyógyszertárakban kapható.

A most forgalomba kerülő vakcina forgalmazását az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2014-ben engedélyezte. A gyógyszerügynökséghez tartozó emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) az engedélyezés során megállapította, az a tény, hogy a védőoltás nem injekcióval, hanem orrspray formájában adható, fontos előnyt jelenthet a gyermekek immunizálásában.

A szuszpenziós orrspray élő, gyengített vírust tartalmaz, így alkalmazása során nem okoz megbetegedést, hatékonysága hasonló az inaktivált influenzavakcinákéhoz. Az orrspray beadásához nincs szükség injekciós tűre, orron át adható a 24 hónapos kort betöltött, de 18 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők részére. Más országokban már több mint hét éve forgalmazza az AstraZeneca, Magyarországon 2021. novemberétől elérhető a gyógyszertárakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!