Miért hívták vissza egy év után váratlanul a kazahsztáni nagykövetet? A külügyminisztérium válaszából nem derül ki

2021. november 25. – 22:03

Miért hívták vissza egy év után váratlanul a kazahsztáni nagykövetet? A külügyminisztérium válaszából nem derül ki
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Damdín Cogtbatar mongol külügyminiszter találkozója Ulánbátorban 2019-ben, Középen Gálosfai Mihály akkori mongóliai nagykövet – Fotó: Mitko Sztojcsev / KKM / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gálosfai Mihály kazahsztáni nagykövetet november elején felmentették a tisztsége alól, pedig alig több, mint egy éve került Nur-Szultánba. Hasonló esetekben a Magyar Közlönyben megjelenő bejelentéskor fel szokták sorolni az adott tisztségviselő érdemeit, de Gálosfai esetében ilyen nem történt.

Ez Mesterházy Attilának is feltűnt, ezért hivatalos kérdést küldött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Levelében ezt írta:

„A Magyar Közlönyben megjelent Gálosfai Mihály felmentéséről szóló rendelet, amely két okból meglepő. Egyrészt egy év után hazarendelték, másrészt nem ismerték el az általános szokások szerint az ”érdemeit„. Azaz, munkája érdemtelen volt a kormány szerint.

A korábbi nagyköveti botrányok fényében Kaleta-ügy, Bús-ügy az ilyen döntések nyilvános magyarázatra szorulnak, ezért kérdezem Miniszter Urat, hogy:

Miért hívták haza egy év után Gálosfai Mihályt a nagyköveti posztjáról?

Miért nem ismerték el a volt kazah nagykövet érdemeit a felmentésekor?”

Ezt a kérdést november 10-én küldte el, de csak 25-én kapott választ, és nem Szijjártótól, hanem Magyar Levente államtitkártól. Magyar arról tájékoztatta Mesterházyt és az állampolgárokat, hogy

„Gálosfai Mihály kormányzati szolgálati jogviszonyának megszüntetése folyamatban van, nur-szultáni külszolgálata október 11-én véget ért.”

Tehát azt írta le újra, ami már november elején, a Közlönyből is kiderült. A Telex már akkor küldött kérdéseket a minisztériumnak, de azóta sem kaptunk választ. Hogy miért hívtak vissza hirtelen, indoklás nélkül egy magyar nagykövetet? A válasz:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!