Befogták az Ózd környékén napok óta szabadon kóborló szervált

2021. november 24. – 15:32

Befogták az Ózd környékén napok óta szabadon kóborló szervált

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton írta meg a 444 Facebook-posztok alapján, hogy a múlt héten többen is láttak kóborolni egy szervált a Bükki Nemzeti Park környékén. Volt, aki Borsodnádasd, volt, aki Eger környékén lett figyelmes az afrikai vadmacskára. Mivel a szervál nem él hazánkban, elég gyorsan felmerült, hogy valaki exkluzív háziállatként tarthatta, majd az állat vagy megszökött, vagy pedig a gazdája kitette.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szerdán közleményt adott, miszerint szakembereik mindent megtettek azért, hogy a hírekben is szereplő, Ózd környékén kóborló állatot befogják, és ez kedd délután sikerült is.

Mint írják, a ragadozóról egy borsodnádasdi gazda értesítette őket. A szervál a házaktól 150 méterre, egy erdős területen napozott. Két természetvédelmi őr a magukkal vitt csalétekkel felkeltette a ragadozó érdeklődését. A szervál óvatosan elindult feléjük, majd az élelemmel elirányították a ketrechez, amibe végül sikerült bezárniuk.

„Viselkedése alapján látszott, hogy emberhez szokott példány. Előélete miatt az elmúlt napokban önálló táplálékszerzésre csak korlátozottan lehetett lehetősége.”

A hideg és a zsákmányolás nehézsége miatt nagyon legyengült állapotba került szervált az esti órákban átadták a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, információik szerint jelenleg karanténban, de jól van.

Mint a nemzeti park írja,

„a hatóságok megpróbálják kideríteni, hogy ki lehetett a szervál tartója, milyen engedélyek birtokában, és milyen úton került hozzá az állat”.

A szervál a közép-, kelet- és nyugat-afrikai szavannák, elsősorban Tanzánia, Botswana és Zimbabwe területén őshonos macskaféle, elsősorban a vízközeli füves területeket, nádasokat kedveli. Korábban az afrikai kontinens általánosan elterjedt ragadozója volt, bár Nyugat- és Kelet-Afrikában még gyakran előfordul, de napjainkra a dél-afrikai Fokföldön már kihalt, és a Szaharától északra is az eltűnés fenyegeti. A karcsúsága és hosszú lábai révén kisebb méretű gepárdhoz hasonlít, bundája homokszínű, fekete foltokkal és csíkokkal tarkított.

Bár nem háziállat, Nyugat-Európában és Amerikában mégis házi kedvencként tartják, tartásukat azonban speciális engedélyekhez kötik. A Wikipedia szócikke szerint a háziállatként tartott szerválok a gazdájukkal szoros és gyengéd kapcsolatot alakítanak ki, emellett intelligensebbek és aktívabbak a házi macskáknál. Dorombolásuk mélyebb és hangosabb a macskákénál, nyávogásuk pedig madárcsiripelésre hasonlít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!