Az ENSZ szakértője szerint aggasztóak a magyar kormány beavatkozásai a médiába, illetve a folyamatos gyűlöletkeltés is

2021. november 22. – 21:00

Másolás

Vágólapra másolva

Irene Khan szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának védelmével foglalkozó ENSZ-szakértő egyhetes magyarországi látogatása után arról beszélt, hogy az elmúlt évtizedben a kormány által a médiaszektorba történt beavatkozások, a gyűlöletkeltés és a „mérgező környezet” kockázatokat jelenthetnek a közelgő választásokon, írja az Euronews.

Khan kormányzati szervekkel, civil társadalmi szervezetekkel, újságírókkal, tudósokkal és aktivistákkal is találkozott tartózkodása során, a szakértő 2022 júniusában számol majd be a tapasztaltakról az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának. Mint Khan fogalmazott,

„A közelgő parlamenti választások fényében felszólítom az ellenőrző és felügyeleti szerveket, hogy biztosítsák a választáson indulók egyenlő és méltányos hozzáférését a médiához, a jelöltekkel és programjaikkal kapcsolatos információk, hírek és vélemények pártatlan tájékoztatását, valamint a média szabad tudósításának szabadságát, továbbá tegyék lehetővé a választópolgárok számára, hogy különféle forrásokból tájékozódhassanak.”

Az ENSZ-szakértő felszólította az EBESZ-t és az ODIHR-t is, hogy kísérjék figyelemmel a média helyzetét a választások előtt. Mint Khan fogalmazott, a beszélgetések során azt tapasztalta, hogy „a sajtószabadság elleni támadások (…) aggasztó jelei annak, hogy jogszabályokon, politikai döntésekkel és intézkedésekkel igyekeznek elfojtani az eltérő véleményeket, rontani a civil társadalom hitelét és gyengíteni az emberi jogok védelmét.”

„Egy demokráciában nem létezhet információs monopólium”

– fogalmazott. Aggodalmának adott hangot a bevándorlók, menekültek és LMBTI-közösség jogaival foglalkozó újságírókkal és jogvédőkkel szembeni gyűlöletkeltés miatt is. Úgy fogalmazott, „erősen nyugtalanítja az a mérgező környezet”, amelyet a politikai vezetők létrehoztak. Kifejtette, az intézményi függetlenségre nehezedő nyomásról is hallott aggodalmakat, így felszólította a hatóságokat, hogy védjék meg a tudományos élet szabadságát, tartsák tiszteletben a hallgatók és oktatók jogait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!