Feldmár, Thuróczy, Szinetár és még sokan mások szeretnének valódi párbeszédet a járványkezelésről

2021. november 18. – 06:25

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem tagadjuk, járvány van. De hogy mennyire súlyos, és milyen intézkedéseket követel, nem csak hogy vita tárgya lehet – az lenne a kívánatos, ha folyamatos társadalmi közbeszéd tárgya lenne” – olvasható egy szerdán megjelent deklarációban.

A Facebookon közzétett Valódi párbeszédet a járványkezelésről! című nyilatkozatot száz magyar értelmiségi jegyzi. Az aláírók – többek közt kutatóorvosok, orvosok, biológusok, pszichológusok, jogászok, szociológusok, művészek, újságírók – azt hangsúlyozzák, hogy itt az ideje új mederbe terelni a járványkezelésről szóló párbeszédet.

A deklarációt mások mellett Thuróczy Szabolcs színész, Lovasi András zenész, Letoha Tamás kutatóorvos, Feldmár András pszichoterapeuta, Szinetár Dóra színész, Réz András filmesztéta, Urbán László közgazdász, Szűcs Krisztián zenész, Nagy Zsolt színész, Schiffer András jogász, Szandtner Anna színész és Németh Juci énekes írták alá.

„2020-21, de talán a következő évek, évtizedek legfontosabb kérdése, hogy mennyiben voltak hatékonyak, indokoltak és helyesek a járványra adott válaszok. Egy betegség is lehet veszélyes, azonban egy félrekezelt járvány a teljes társadalom számára okozhat alapvető és sok esetben visszafordíthatatlan károkat” – írják a nyilatkozatban, mely kilenc pontban foglalja össze legfontosabb felvetéseiket.

„Az elmúlt húsz hónap intézkedései, a hírek, a rémhírek és az összeesküvés-elméletek súlyos változásokat idéztek elő a világgazdaságban, a kultúrában és a közösségek életében” – összegzik az elmúlt másfél év tanulságait. „Ennek az időszaknak a tapasztalatait elemezni kell, mégpedig a lehető legszélesebb körben, a legtöbb véleményt meghallgatva, a legtöbb tapasztalatot összegezve. Fontos levonni a következtetéseket. Ha ezt nem tesszük meg, beletörődünk, hogy a világ örökre a veszélyhelyzetben ragad. Ezt pedig nem akarjuk” – zárul a deklaráció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!