Márki-Zay: Ha a Fidesz beindítja a voksturizmust, szükséges esetben az ellenzéknek is ezt kell tennie

2021. november 17. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

„Nyilvánvaló, hogy szervezett választási csalásra készül a Fidesz, ez nem az első hasonló alkalom” – mondta az ATV Híradójának Márki-Zay Péter a fiktív lakcím létesítését legalizáló, frissen elfogadott törvénymódosítás kapcsán. A kormány szerint a javaslatnak semmi köze a választójoghoz.

A módosítás megváltoztatja a lakóhely fogalmát: a jövőben nem kell ténylegesen ezen a címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet és a Political Capital közleménye szerint ennek eredményeképpen elszabadulhat a voksturizmus.

„Egy évvel ezelőtt lehetővé tették a szavazólap lefényképezését, aminek nem lehetett más célja, mint hogy a közmunkásokat, állami dolgozókat bele tudják zsarolni vele, hogy azt bemutatva megtarthassák az állásukat” – vélte Márki-Zay.

„Most a voksturizmus ugyanez, nyilvánvalóan arra készülnek, hogy a billegő körzetekbe költöztessenek szavazókat.”

„Mivel a jogszabállyal kihúzták a büntethetőséget a törvényből, az a kérdés, hogy arra akarják-e rákényszeríteni az az ellenzéket is, hogy a szavazók nagy számú átköltöztetésével próbáljon versenyezni a fideszes szervezett csalással.”

Márki-Zay szerint ez tűrhetetlen, tiltakozni kell,

az ellenzéknek pedig figyelemmel kell követnie, a Fidesz hova telepít át nagy számban szavazókat, és szükséges esetben akár fel kell venni a versenyt a Fidesz legaljasabb eszközeivel is.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ az ATV Híradójának kérdésére azt írta: a javaslatnak semmi köze a választójoghoz:

„A törvénymódosításnak a választójoghoz semmi köze, a választási jogszabályok nem módosultak. Magyarországon ma közel kétmillió ember nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él, mert például lakást bérel vagy a szüleihez van bejelentve. Őket mentesíti a törvény a büntetés alól.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!