Ingyenes gyorstesztelés Budán: a tudás hatalom

2021. november 12. – 19:31

frissítve

Ingyenes gyorstesztelés Budán: a tudás hatalom

Másolás

Vágólapra másolva

Több százan teszteltetik magukat naponta a második kerületi ingyenes állomásokon. A sorban állók maguk is fizetnék a tesztet, ami érthető Budapest egyik leggazdagabb kerületében, ahol a lakók tudatosak. Vagy ha nem, akkor sejtik, hogy mi a sötét titok ezzel a vírussal.

Vagy ötvenen álltak sorban a Mechwart ligetbe kihelyezett sátornál. A tömeg csendesebb volt, mint ahogy az a karácsonyi vásári bódéknál megszokott, kinézetre pedig több fogyasztói szegmenssel álltak az ételosztásokról ismert közönség felett.

A sátorban két, fehér ufóruházatba öltözött alak mutatott helyet a belépőnek, hogy lassú mozdulatokkal meghajoljanak előtte, majd az asztal felé fordulva aprólékos műveleteket végezzenek. Egy bizarr szertartásra is gyanakodhattam volna, ha történetesen nem tudom, hogy a második kerület nagy nyilvánosságot kapott kezdeményezése zajlik, az ingyenes Covid-gyorstesztelés.

Pénzért vagy ingyen is tesztelnének

„A gyerekem miatt vagyok itt. Az egyik osztálytársa pozitív lett, és most az egész osztályt karanténba rakták” – indokolta egy középkorú nő a részvételét. Az ingyenes lehetőségről egy kolléganőjétől értesült, de enélkül is teszteltetett volna. „Tavaly az egész család elkapta a vírust, és akkor 80 ezer forintot fizettünk ki tesztekre” – tárta szét a kezét.

Szintén csak az alkalommal élt az a lány, aki tünetei miatt akart meggyőződni arról, hogy éppen nem beteg-e.

Két hete hőemelkedésem van

– mondta, amire igyekeztem udvariasan hátrébb sasszézni. – Persze lehet, hogy ez a korábbi betegségem utóhatása, nem tudom. Két oltásom is van, és a saját pénzemen csináltattam antigéntesztet. Még annyi az antitest a véremben, hogy egy ideig nem kell a harmadik adag” – magyarázta.

A lány szerint a kezdeményezés jó, és külön örült, hogy egyszerű a regisztráció, így könnyen be tudott jutni. Nem értette viszont, hogy miért nem szerveznek ingyenes tesztelést kormányzati szinten. Hiszen a második kerület meg tudja engedni, hogy saját pénzből teszteljen, az ország kevésbé tehetős körzeteiben viszont erre kevés lehetőség nyílik.

5-6 százalék lett pozitív

„Nem csak a kerületieket teszteljük, bárki jöhet, hiszen a kór nem áll meg a kerület határán” – mondta kérdésünkre az önkormányzat sajtósa, Gyülvészi András.

Tőle tudtuk meg, hogy a tesztelés a Szent Ferenc kórházzal együttműködésben zajlik: a kórház biztosítja a teszteket és az egészségügyi személyzetet, az önkormányzat a szervezést és az adminisztrációt. A sátron kívül az önkormányzat egyik képviselője, néhány munkatárs és önkéntes dolgozott, mutogatta végig a stábot Gyülvészi.

A kerület programjában szerdán 416 embert teszteltek le, és ebből huszonketten voltak pozitívak, ami 5,2 százalékot jelent. A tegnapi adatok szerint a teszteltek 5,9 százaléka volt koronás.

A tesztelők összetételéről empirikus vizsgálat alapján megállapítottam, hogy kétharmaduk nő, a legtöbben pedig harminc és ötven közöttiek. A szélsőértékek bemutatása végett így megszólítottam egy hatvanas nőt, aki elmondása szerint a közelgő negyedik hullám miatt jött el.

„A közelebbi ismerőseim közt többen is megfertőződtek, pedig némelyik három oltást is kapott. Szeretném tudni, hogy én elkaptam-e.” „Egyikük sincs súlyos állapotban, de a 10 napos karantént jó lenne elkerülni” – tette hozzá.

„Ráadásul önkéntes idősgondozó vagyok, és nem szeretném megfertőzni a körülöttem levőket” – tette hozzá. A gondozottjairól kérdezve nem a betegség, hanem az álhírek terjedését emelte ki. Részleteket ugyan nem mondott, de hamarosan bepillantást kaptam a téma mélyére, amikor szintén a nem jellemző esetekre fókuszálva megszólítottam a sor egyetlen, nem maszkban álló tagját.

Sporttal a művírus ellen

„Vannak tüneteim, azért jöttem el” – mondta a negyvenes, hosszúhajú férfi. „Kifulladok, izomfájdalmam van, gyorsan elfáradok” – mondta kicsit hangosabban, hogy hátrálásom közben is halljam a szavait.

„De hát ilyen ez a művírus.”

„Művírus?” – kérdeztem vissza. „Igen, hát ez mesterséges, nem természetes.”

„Be van oltva ettől függetlenül?” – próbáltam értelmezni a megközelítését.

„Nem. Soha nem is leszek. Nekem erősebb ennél az immunrendszerem. Sportolok.”

„Akkor miért jött el a tesztelésre?”

„Hogy tudjam, mi a helyzet. A tudás hatalom!”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!