Három év előzetes után szabadlábra kellett helyezni a bombakészítéssel vádolt S. Ábelt

Legfontosabb

2021. november 10. – 17:05

frissítve

Három év előzetes után szabadlábra kellett helyezni a bombakészítéssel vádolt S. Ábelt
S. Ábel az ellene kétrendbeli emberölés előkészülete, testi sértés és garázdaság miatt indult büntetőperén a budapesti Kúrián 2015. június 23-án – Fotó: Illyés Tibor/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miután három évig volt előzetes letartóztatásban, november 8-án szabadlábra helyezték a bombakészítéssel vádolt volt egyetemi joghallgatót, S. Ábelt – közölte a Telex kérdésére a Fővárosi Törvényszék.

A Törvényszék sajtóosztályától kapott válasz szerint S. Ábelnek nyomkövetőt kell viselnie. A Pesti Központi Kerületi Bíróság „a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyeletet rendelt el” az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig – írták kérdésünkre. A végzés nem végleges.

S. Ábelt 2017. július 28-án fogták el a rendőrök a Terrorelhárítási Központ kommandósai segítségével a XI. kerületben. Kezdetben rablás előkészületével gyanúsították, ami később robbanóanyaggal való visszaélés bűntettére módosult. A Fővárosi Főügyészség 2018-ban robbanóanyaggal való visszaélés bűntettével vádolta meg a joghallgatót. A vádat a bírósági eljárás alatt az ügyészség végül közveszély okozásának bűntettére is kiterjesztette.

A vádirat szerint S. Ábel robbanóanyag előállításával kísérletezett, és robbanásra alkalmas vegyületet készített, amelyet műanyag palackba töltött, és a XXII. kerületben egy erdős területen egy fa tövében kiöntötte. Az ügyészség szerint a vegyület a detonáció után 3-5 méter sugarú körben okozott volna súlyos, maradandó sérüléseket, de a pusztító hatását repeszekkel még tovább lehetett volna növelni.

Az egyetemista azt nem tagadta, hogy bombakészítésre alkalmas hidrogén-peroxidot, acetont, sósavat és kénsavat vásárolt, de állítása szerint ezzel „társadalmilag hasznos, jó cselekedetnek nevezhető célja volt”. Állítása szerint arra akarta felhívni a hatóságok figyelmét, hogy a robbanóanyagokat felsoroló jogszabály nem tiltja az aceton-peroxid beszerzését, és kérni akarta az illetékeseket, hogy módosítsák a jogszabályt. Azt is mondta: a bombakészítéshez szükséges anyagokat csak azért szerezte be, mert egy Youtube-videóban akarta bemutatni, hogy ezeket meg lehet vásárolni.

S. Ábel neve több büntetőügyben is felmerült.

  • 2010-ben egy internetre feltöltött videóból az derült ki róla, hogy a külföldi iskolai lövöldözések hatására verseket ír. Ezekben arra is utalt, hogy megölne 22 embert, aztán magával is végezne. Összeférhetetlenség miatt az ebben az ügyben indult bírósági eljárást meg kellett ismételni: a Kúria 2017-ben emberölés előkészületében mondta ki bűnösnek, és jogerősen két és fél évre ítélte.
  • Eljárás indult ellen azért is, mert 2013-ban bement a Móricz Zsigmond körtéren egy fegyverrel a McDonald’s-ba, és többször belelőtt a mennyezetbe. 2015-ben lőfegyverrel való visszaélés és fegyveresen elkövetett garázdaság bűntettében mondták ki bűnösnek, és jogerősen négy és fél évre ítélték. Büntetésének kétharmadát gyakorlatilag az előzetes letartóztatásban és házi őrizetben kitöltötte, így 2017 márciusában szabadon engedték.
  • Ezután fogták el 2017-ben robbanószerrel visszaélés és rablás előkészületének gyanújával. Egy barátjával folytatott beszélgetésből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy prostituáltak kirablását is tervezte. Ez végül a gyanúsítások között nem szerepelt.
  • S. Ábelt 2018 augusztusában nagy értékre elkövetett csalás bűntette miatt két év felfüggesztett börtönre ítélték, mert kétszer is hamisított átutalási megbízásokat adott le két fővárosi bankban.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!