Öt év börtönt kaptak elsőfokon annak a badacsonyi borásznak a támadói, aki belehalt a bántalmazásba

2021. november 9. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt év hat hónap, valamint öt év börtönbüntetésre ítélt a Veszprémi Törvényszék nem jogerős döntésével két férfit, amiért 2018-ban Badacsonyban bántalmaztak egy borászt, aki a helyszínen meghalt, írja az MTI.

Akkori beszámolók szerint egy péntek éjjel egy fiatal társaság beszélgetett egy parkolóban, amikor be akart hajtani egy autó a behajtani tilos tábla ellenére. Konfliktus lett belőle, majd az autóból a most elítélt férfiak kiszálltak, és a társaság egyik tagját durván ütlegelni kezdték. A szemtanúk elmondása szerint akkor is rugdosták, amikor már a földön volt. Aztán a két férfi el akart hajtani, az odaérő biztonságiak meg akarták állítani őket, egyikük befújt paprikaspray-vel az ablakon, végül az autóval az árokba hajtottak. A kiérkező mentősök végül nem tudták megmenteni a bántalmazott férfi életét.

  • Az elsőfokon eljáró bíróság az elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett halált okozó testi sértésben és garázdaságban, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt mondta ki bűnösnek. Ezért őt öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélték, és nyolc hónapra eltiltották a közúti járművezetéstől.
  • A másodrendű vádlott társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés és garázdaság miatt öt év börtönbüntetést kapott.

A két vádlottat emellett több mint 1,8 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság.

A bírói indoklás szerint a sértett bántalmazása áttételesen és közvetetten volt kapcsolatban halálával. A számára is ismeretlen szívbetegséggel rendelkező férfit 12 kis és közepes erejű ütés érte, és ezek, valamint a pszichés stressz is hozzájárultak a halálát okozó keringési rendellenességhez.

Az ügyben a bíróság 11 különböző szakértő véleményét hallgatta meg, a végső álláspontot az Egészségügyi Tudományos Tanács közreműködésével alakították ki. A döntés ellen a vádlottak és védőik felmentésért, míg az ügyész a középmértéket megközelítő, a jelenleginél súlyosabb büntetésért fellebbezett, így az ügy másodfokon folytatódik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!