Fürjes Balázs: Ne kukázzuk ki az irodalmat, mert az semmi jóra nem vezet

2021. november 9. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ne kukázzunk verseket, regényeket, novellákat! Mert az semmi jóra nem vezet” – reagált Fürjes Balázs államtitkár Facebook-oldalán Demeter Szilárd nyilatkozatára, amiben lapunknak azt mondta, hogy ha rajta állna, akkor „a magyar irodalom 80 százalékát kikukázná, mert nem jó”.

Fürjes Radnóti Miklós halálának évfordulójáról emlékezett meg posztjában, ennek kapcsán kezdett el az irodalom megítéléséről írni. Szerinte azok is érzik, hogy mi a jó irodalom, akik nem hivatásos irodalmárok, és az olvasóközönségnek és az utókornak a dolga, hogy eldöntse, mi az értékes, ezért nem is érdemes százalékokkal dobálózni.

„És még valami: hatalomból a hivatalosság végképp ne ítélkezzék, ne akarjon nevelni senkit! Nem ez a feladatunk”

– zárta posztját Fürjes.

Nemcsak ő szólalt fel a jobboldali körökből Demeter megszólalásai miatt, hanem Gulyás Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, egykori fideszes országgyűlési képviselő is. Az ő kommentjét a Magyar Hang vette észre.

„A hülyék mellett el kell menni anélkül, hogy véleményeznénk. Az bizonyos, hogy valakinek le kellene venni ezt az embert a sakktábláról”

– írta egy hozzászólásban. Gulyás szerint nem érdemes foglalkozni vele, de azért reméli, hogy Demeter felettese is tudomást szerez a kijelentéseiről.

Demeter kijelentésével, miszerint gyűlöli a színházat, illetve a magyar könnyűzenére tett megjegyzéseivel kapcsolatban Gulyás később még hozzátette, hogy „a zenéről, a színházról alkotott véleménye abszurd. Van a zenének egy olyan területe, amit valószínűleg egyáltalán nem ismer.”

A Hvg szerint Gulyás 2003-ban lépett be a Fideszbe, 2004-től a Pest megyei 10. választókerület elnöke lett, 2006 és 2014 között pedig országgyűlési képviselő volt a párt színeiben. Emellett évek óta a Pécsi Nemzeti Színház operaigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!