November 29-én indul az első tram-train Hódmezővásárhely és Szeged között

2021. november 4. – 11:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

November 29-én hajnalban indul a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train (villamosvasút), az utasok április közepéig ingyen utazhatnak a két város között – jelentette be Lázár János csütörtökön a Hódmezővásárhely-Népkert állomáson. A beruházásáért felelős kormánybiztos azt mondta, a két várost összekapcsoló tram-train elindítása társadalmi hatásában csak a Békéscsaba-Szeged vasútvonal 150 évvel ezelőtti átadásához hasonlítható.

Az első szerelvény november 29-én 3 óra 31 perckor indul el Hódmezővásárhelyről és 4 óra 38 perckor Szegedről. A beüzemelés időszakában, december 31-ig óránként követik egymást a járatok – mondta a politikus.

A következő szakaszban március közepéig csúcsidőben – reggel 6-tól 8-ig, illetve délután – 20 percenként, azon kívül pedig félóránként követik egymást a szerelvények. Az ebben az időszakban összegyűjtött műszaki és utasforgalmi tapasztalatok alapján alakítják ki a végleges menetrendet, amely március 15-től lép életbe – mondta Lázár János. Hozzátette: a tervek szerint csúcsidőben 10 percre csökken a követési távolság.

Az utasok április 15-ig ingyen használhatják majd a szerelvényeket. Ezt követően a két város között a menetjegy 465 forintba kerül majd, a Hódmezővásárhelyen belüli utazásért pedig 250 forintot kell majd fizetni – közölte a politikus.

A vasút-villamos 80 milliárd forintból készült, Lázár János a Telexnek azt mondta májusban róla, hogy a két belváros közti utazási időt a tram-train 30-35 percre fogja levinni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!