Szavazza meg, hogy romantikus madárles vagy luxuspanorámás mosogató legyen az év épülete!

2021. november 4. – 23:03

frissítve

Szavazza meg, hogy romantikus madárles vagy luxuspanorámás mosogató legyen az év épülete!
Fotó: Gulyás Attila / Építészfórum

Másolás

Vágólapra másolva

Melyik 2021 legjobb épülete? Az Építészfórum szakértői előválogatták olvasóinknak a frissen elkészült házakat, amelyek közt idén nem csak az esztétika, de a történelmi háttér is döntő lehet. Az épületek embereknek készülnek, úgyhogy a végső döntést hozza meg az olvasó!

Svédtorna – Szent Margit Gimnázium új tornacsarnoka

Ha a svédek gyártanának összeszerelhető tornatermet, akkor az valószínűleg úgy nézne ki, mint ennek a budai gimnáziumnak a tornaterme. Az egész rettentő egyszerű: egy domb oldalába félig betolt dobozról van szó. Mindez nem kritika, mert a letisztultság egyúttal praktikus és könnyen tisztítható.

A tornaterem egy tágas, világos, natúr faburkolatú tér, látszóbeton falakkal és nézőtérrel. A csarnok így egyaránt alkalmas tornázni, meccsekre és nyomasztóan hosszú ünnepségekre. A praktikumot nem csak az fokozza, hogy az épület tetején, a dombtető folytatásaként elhelyeztek egy foci- és egy kosárpályát, hanem az is, hogy a kerítésen átlőtt labda egy erősen lejtős területen landol, így is fokozva az utána rohanó gimnazisták edzettségét.

Építészek: Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely, Takács Dániel PhD, Varró Dorottya

Gumiház – Családi ház Brennbergbányán

A skandináv mentalitás elharapózása unalmasnak tűnhet addig, amíg az ember nem látogat ki valamelyik budapesti agglomerációba, hogy szembesüljön az önmegvalósítás tobzódó jeleivel, az oszlopsorokkal, az álkovácsoltvas kerítésekkel és Los Angeles-i jellegű autóbejárókkal.

Ez az épület azzal tűnik ki ebből a vidám forgatagból, hogy semmivel nem hívja fel magára a figyelmet. Belül viszont izgalmasabb, mint egy körbetérkövezett tuja. A könnyűszerkezetes váz miatt a tereket a lakók igényei szerint lehet alakítani. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy sakkozhatják újra a szobákat. Ha önnek is rohamosan nőnek a gyerekei, tudja, hova kell szavazni.

Építészek: Hory Gergely, Major Zoltán, Müllner Péter

Szeretettel a legkedvesebb ügyfélnek – Bánáti–Hartvig építészek irodaépülete

Az építész legkedvesebb ügyfele valószínűleg önmaga, ebben az esetben ugyanis nem kell engedményeket tennie, hogy a szépen kimunkált koncepciót összezavarva valami utólag kért boltívvel kedveskedjen a megrendelőnek.

Így tervezhet nyersbeton falakat, elfelejtheti az álmennyezetet, hogy láttassa a födémet, lehetnek a korlátok ipari hangulatú horganyzott acélból, balusztrád helyett pedig használhat dróthálót. A végeredmény pedig olyan határozott és letisztult lesz, mint a Bánáti–Hartvig építésziroda saját magának tervezett irodája, amiért valószínűleg nagy dicséretet kapnak önmaguktól is. Az építészek automatikusan adjanak magas pontszámot.

Építészek: Bánáti Béla, Hartvig Lajos, Kiss Noémi, Lőcsei Vera, Sánta Bendegúz

Nem skanzenépítészet – Magyar szentek óvoda Pásztón

Amikor kormányzati megrendelésre egymás után épülnek a történelminek látszó, de vadonatúj épületek az országban, akkor kialakulhat bennünk az érzés, hogy építészeti megoldásokért visszanyúlni a múltba egyet jelent a kurzusépítészettel, a hamis múltgyártással. A pásztói óvoda szárnyának felújítása jó érv arra, hogy ez nem így van: nem a formák és megoldások jelentik a problémát, hanem ha a megtévesztés céljával rakják össze azokat.

Ebben az egyszerű szárnyban kialakítottak tornácot, van boltíves kapu, ágasfa és lóca. A végeredmény mégsem valami skanzen lett, hanem vidám, természetes hatású épület, ahol mégis közel kerülhetünk ahhoz, amitől a falusi építészet értékes és érdekes volt.

Építészek: Szacsvay Gergely, Szederkényi Lukács, Ghyczy Dénes Emil

Gitározás a luxuspincében – Családi ház Budaörsön

Ha lenne magyar Szilícium-völgy, ott valószínűleg ilyen épületeket rendelnének maguknak a sikeres IT-vállalkozók, akik elég fiatalok még ahhoz, hogy emlékezzenek gyerekkori fantáziáikra. Egy tinédzser számára nincs romantikusabb lakhely a padlásszobáknál, úgyhogy ez a ház valójában egyetlen hatalmas padlástér, amit egy kisebb téglatestre ültettek rá.

A téglatestnek két funkciója van: egyrészt olyan magasságban tartja a tetőt, hogy hátul rögtön a dombra lehessen kilátni, ami ideális terepet biztosít romantikus számok közbeni merengéshez. Másrészt a téglatestből nyílik a bejárat a hatalmas terméskő boltívvel hangsúlyozott pincébe, amely mélyen a hegy gyomrába vezet. Itt lehet hangosan elektromos gitározni anélkül, hogy a szülők kiakadnának. Az már más kérdés, hogy a fiatal IT-milliárdos már nem a szüleivel lakik, de ez a korai fantáziákban még nem kapott szerepet. Ha a kedves olvasó is tervezgetett magának gyerekkorában palotát, adjon magas pontszámot.

Építészek: Kolláth Zsuzsanna, Váncza László, Váncza Márk

A szalonképes fajvédő – A székesfehérvári egyházmegyei múzeum látogatóközpontja

Ha van épület, amivel nehéz helyzetbe lehet hozni egy kritikust, akkor az a székesfehérvári egyházmegyei múzeum látogatóközpontja. Egyrészről lehetne szimplán értekezni a 40-es évekbeli emlékműhöz épített, annak modernista stílusát értő módon folytató kiegészítésről. Hogy a látógatóközpont kortárs megoldásokkal és anyagokkal dolgozik, de mégis szervesen illeszkedik az egyik falat adó középkori városfalhoz is. Ízlésesen visszafogott a belső terek dizájnja is.

Ugyanakkor nehéz nem megemlíteni, hogy a szép megoldások amúgy a hírhedt antiszemita püspökének emlékét teszik szalonképessé azáltal, hogy az épület Prohászka Ottokár monumentális emlékművének kiegészítése.

Fotó: Bujnovszky Tamás / Építészfórum
Fotó: Bujnovszky Tamás / Építészfórum

Prohászka Ottokár volt az, aki antiszemita könyvek és cikkek egész sorával, majd a numerus clausus lelkes támogatásával tevőlegesen járult hozzá a zsidóság elleni hisztéria fokozásához, ami aztán magyar emberek tömeges legyilkolásához vezetett.

A szobordöntéseknek nem vagyok híve, a múlttal inkább szembe kell nézni, és egy ilyen emlékművet a megfelelő információkkal kellene körbevenni, hogy azt a püspököt lássuk, aki szerint „a zsidóság fekélye már csontvázzá rágta a keresztény magyar népet”, és ezért például az egyetemek faji megtisztítása mellett kampányolt nagy sikerrel. Mindennek azonban nyoma sincs a konstrukcióban: Prohászka úgy jelenik meg itt, mintha külön magyarázatot nem igénylő, kedves egyházi személy lenne, nem pedig főfoglalkozású fajvédő.

Vajon el lehet vonatkoztatni ettől, és csak a ház szép formáit méltatni? A szavazás nem alkalmas terep ennek megítélésére, de cikkünkben csak ez az eszközünk van.

Tervezők: Gutowski Robert, Dely-Steindl Barnabás, Kovács Hunor László, Szokolay Béla Ákos, Bollók Gáspár, Mizser Csongor

Építészeti rendszerváltás – Családi ház Dél-Budán

Építészeten a legtöbben az új épületek tervezését értik, a szakmai díjakat többnyire új, izgalmas projektek kapják. Pedig az igazi bravúr nem az, ha egy üres placcra építünk valamit, hanem ha létező épületet tudunk értő módon átalakítani az új igényeknek és esztétikai elveknek megfelelően. Ez a vonal egyébként nemcsak szakmai kihívásként érdekes, hanem a fenntarthatóság és a klímavédelem szempontjából is. A világ tele van házakkal, amelyeket nagy környezeti terhelés árán építettek, és amelyek lebontásával és új épület emelésével csak tetőzzük a problémát.

Fotó: Jaksa Bálint / Építészfórum
Fotó: Jaksa Bálint / Építészfórum

Innen nézve a dél-budai családi ház igazi bravúr. Elsőre kortárs vonalú, ügyesen elhelyezett bővítéssel és nagy, világos terekkel épült házat látunk. Az állunk akkor esik le, amikor megpillantjuk azt a klasszikusan nyolcvanas évekbeli családi kaszárnyát, amiből ezt a barátságos otthont faragták. Ha ön mégis imádta a késő Kádár-kor ormótlanságát, ne finomkodjon a szavazásnál.

Építészek: Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter, Tatár-Gönczi Orsolya

Madárles – Sándorfalvai tanösvény és bivalyistálló

Gyerekkorom jelentős részét töltöttem távcsővel a kézben, nádasokban hasalva. Akkoriban egy kissé megolvadt Sport csokit is adtam volna ezért a fából épült, tetszetős komplexumért, hogy ne egy ponyvából ácsolt, izzó rejtekben kelljen lesnem a kiskócsagot és a gulipánt.

Fotó: Csóka Attila Róbert / Építészfórum Fotó: Csóka Attila Róbert / Építészfórum
Fotó: Csóka Attila Róbert / Építészfórum

A nagy ablakokat persze befedtem volna, mert a madarak a legkisebb mozgástól elriadnak, és ugyanezen okból nem örültem volna annak sem, ha rajtam kívül mások is mozognak a pallókon.

Ha a sándorfalvi tanösvény félénk madarait nem is biztos, hogy meg lehet figyelni innen, de távolba merengeni és bivalyt nézni tökéletes ez a tájba illeszkedő épületegyüttes.

Adjon magas pontszámot, ha nézné a kócsagokat a tető megfigyelőnyílásán keresztül.

Építészek: Árkovics Lilla, Csendes Bernadett, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Németh András, Smiló Dávid

Többszörösen összetett képlet – Ligeti-műteremvilla felújítása

Ligeti Miklós az a szobrász, akinek Anonymus című szobrát mindenki ismeri. Egykori villájának felújítása összetett ügy, amit jelez, hogy története több ponton is kapcsolódik fentebb már ismertetett munkákhoz és kortünetekhez.

Egyrészről itt is egy már létező épület értő átalakításáról van szó. A kilencszázas évek elején épült, szecessziós és modernista jegyeket ötvöző villát az építészek jó érzékkel tisztították meg a ráépítésektől, feltárva a műteremház eredeti szépségét. Ezek után pedig olyan módon építették be a tetőt és alakítottak ki teraszt, mintha így rendelte volna a híres szobrász.

Fotó: Gulyás Attila / Építészfórum Fotó: Gulyás Attila / Építészfórum
Fotó: Gulyás Attila / Építészfórum

Érdekesség, hogy a sztori egy másik épületünkhöz is kapcsolódik annyiban, hogy Ligeti Miklós szobrász itt nevelkedő gyerekei már nem járhattak egyetemre, a Prohászka Ottokár által forszírozott numerus clausus miatt.

Korunkat pedig annyiban érinti a projekt, hogy a korhű felújítás költségeit a Fidesz házi szervezete, a Szövetség a Polgári Magyarországért állta, amely szerencsére tavaly a legtöbb állami támogatást nyerte el. Amennyiben kedveli az erősen rétegzett sztorikat, itt most szavazhat egy erőset.

Építészek, alkotók: Zombor Gábor, Juhász Balázs

Budapest legszebb mosogatóhelye – Villa K

Az idei eresztést az átalakított épületek uralják, és ahogy korábban egy Kádár-kori ormótlanságot alakítottak szép családi házzá, úgy itt a kilencvenes évek nagyzolóan ízléstelen épülete változott nagyzolóan ízlésessé. Az építészek bravúrja, hogy a házon minden pont olyan visszafogott lett, hogy arról távolról is sugárzik a fényűzés.

Fotó: Pásztor Dávid / Építészfórum Fotó: Pásztor Dávid / Építészfórum
Fotó: Pásztor Dávid / Építészfórum

A villa hangulatát mégis a klinkertéglával burkolt falak fölé emelt üvegfalú ebédlő és konyha határozza meg, amelynek kialakításánál egyetlen szerény javaslatom van: ha a konyhapultot fordítva helyezik el, akkor mosogatás közben is lehet nézni a budai hegyek panorámáját. Igaz, így nagyobb valószínűséggel marad foltos az edény. Ha önt ez nem zavarja, pontozza fel a versenyzőt.

Építészek: Kiss Tamás, Pásztor Ádám, Tőrös Ágnes

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!