Az asszisztenseket is átverte a Dominikán elfogott ingatlanos csaló

2021. november 3. – 07:58

Másolás

Vágólapra másolva

Hét év alatt kb. 500 embernek mintegy 1,2 milliárd kárt okozott albérletes és ingatlaneladásos ügyletekkel T. Alex a társaival, a férfit hároméves nyomozás után nemrég Dominikán fogták el. A Hvg.hu-nak nemrég sikerült beszélnie az egyik asszisztensével, aki szintén áldozata az ügynek, és ő beszélt arról, hogyan is sikerült bevonnia a csalásba őt egy ismeretlennek.

Emailben kereste meg egy férfi 2016-ban azzal, hogy megtetszett neki Sz. önéletrajza, és kérte, vegye fel a kapcsolatot vele, mert sürgősen munkatársat keresnek. Bár Sz. nem emlékezett, hogy asszisztensi munkára jelentkezett volna, az önéletrajza online valóban elérhető volt, így nem fogott gyanút. Felvette a kapcsolatot a férfival, aki 3 hónapos próbaidő letelte után nettó 200 ezer forintos fizetést és 50 ezer forintos cafeteriát, céges mobilt, BKV-bérletet is ígért.

A férfi, aki a levélben Szántó Balázsként mutatkozott be, külföldi hollétére hivatkozva csak Viberen volt elérhető, itt beszélt vele Sz. is, magáról pedig azt mondta, egy ingatlanhasznosító cég vezetője. Próbanapot ajánlott Sz.-nek, munkaszerződést, munkaköri leírást is küldött mellé, ezután pedig egy V. kerületi lakást kellett megmutatnia érdeklődőknek. Egy kazahsztáni pár ment először, akik előbb gondolkodási időt kértek arra, hogy kivegyék-e amúgy a piaci árnál alacsonyabb összegért, de végül az ingatlanos nyomasztásra (holnap már nem lesz meg, a következő már hozza a kauciót) letették a kauciót.

Másnap már nem volt elérhető sem a főnök, sem az ügyvéd, akivel Sz.-nek találkoznia kellett volna a lakás miatt, addigra persze Sz. továbbutalta a kauciót. A kazahsztáni párnak azt ajánlotta, tegyenek feljelentést, így közösen mentek a rendőrségre, ahol állítólag már a portán kiderült, hogy mások is feljelentést tettek ugyanannak a belvárosi lakásnak az ügyében.

„Később még egy párszor beszéltem a kazahsztáni sráccal, hogy lett-e valami fejlemény az ügyben, de semmi nem történt” – mesélte Sz. a Hvg.hu-nak. Sz. egyébként az ügyletért nem kapott semmit, a próbanapért járó tízezer forintot sem. A Hvg.hu úgy tudja, hogy T. Alex és társai a rendőrség adatai szerint összesen 77 gazdasági társaság, 21 közjegyző és 6 ügyvéd nevével éltek vissza a hét év alatt.

Az ingatlanügyeket a rendőrség csak 2019-ben egységesítette. Sz.-t először gyanúsítottként akarták kihallgatni 2020 novemberében, ám mivel ekkor külföldön volt, csak 2021-ben jutott el a rendőrségre, addigra azonban már tisztázódott a szerepe, így tanúként hallgatták meg. Hangfelvételeket mutattak neki, ki kellett választania közülük, kivel beszélt. Nem maga T. Alex volt az, hanem az egyik korábbi embere, mint utóbb kiderült.

A 30 éves T. Alex később módszert váltott, és adathalász programokra állt át, végül idén ősszel elfogták.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!