Orbán: Brüsszel térítse meg a határvédelem költségeit!

2021. november 2. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Ursula von der Leyennek, amelyben felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit, hiszen ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban, ráadásul a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs válsághelyzet fenyeget kontinensünkön – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

„Meggyőződésem, hogy a jelenlegi törékeny stabilitás egyetlen záloga, hogy Magyarország más tagállamokkal együtt sikeresen védi az Unió külső határait” – írta a kormányfő.

Magyarország több, mint 590 milliárd forintot fordított saját nemzeti költségvetéséből határvédelemre, például a határkerítés építésére, ami az egyik leghatékonyabb határvédelmi eszköz, így ez Magyarország hosszú idő óta hangoztatott álláspontját és finanszírozási igényeit igazolja – vélekedett levelében a miniszterelnök.

A magyar miniszterelnök levelében leszögezte, ideje, hogy a Bizottság megtegye azt, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie: ismerje el, hogy a külső határok védelme az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulása, és a tagállamok ez irányú erőfeszítései elismerést és támogatást érdemelnek.

„Nem lehet figyelmen kívül hagyni a jelentős anyagi, emberi és pénzügyi erőforrásokat, amelyeket Magyarország az elmúlt hat évben az Európai Unió külső határainak védelmére fordított.

Ezért ismét felszólítom a Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit,

amelyet a Bizottság a vonatkozó szabályok téves értelmezésével és alkalmazásával mindeddig megtagadott” – írta Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökének.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!