2030-ig tíz honvéd középiskolát és kollégiumot indítanának Magyarországon

2021. november 2. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Bővítik a meglévő honvéd középiskolák számát Magyarországon: a Honvédelmi Minisztérium legfrissebb közleménye szerint szeretnék, hogy 2030-ig 10 honvéd középiskola és kollégium kezdje meg működését Magyarországon. Az 1992-ben alapított debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola után a honvédelmi középiskolák és kollégiumok sora először az idén nyáron átadott Nyíregyházi Mikecz Kálmán Honvéd Kollégiummal bővült, a következő tanévben pedig a hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium is megkezdi majd működését.

Az MTI híre szerint a következő tanévben már lehet is jelentkezni a Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégium képzéseire. A honvéd kadét ágazati szakképzés – gépjármű mechatronikai technikus, infokommunikációs hálózatépítő és üzemeltető technikus szakmairány –, valamint honvéd kadét közismereti képzés – gimnázium, emelt óraszámú angol nyelvi képzés – indul. Az intézménybe a nyolcadikosok az általános középiskolai felvételi eljárásban jelentkezhetnek. A felvételizőknek kötelező a központi írásbeli vizsga, és az intézmény szóbeli felvételit, valamint fizikai alkalmassági felmérést is tart. A diákokat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában szállásolják majd el, ez lesz a kollégium maga.

A minisztérium tájékoztatása szerint a honvéd középiskolákban és kollégiumokban a diákok emelt szintű honvédelmi nevelését, oktatását bentlakásos rendszerben, egyedi program szerint végzik. A tanulók nem kapnak katonai kiképzést, nincs katonai jogállásuk és nem kötelező katonai pályát választaniuk. A középiskolai tanulmányaik befejezése után a kadétok is felvételizhetnek civil felsőoktatási intézményekbe.

A kormány előszeretettel ismerteti meg a katonai pályát a fiatalokkal, az egyetemi felvételinél például 16 többletpontot ér, ha valaki legalább hat hónapig önkéntes tartalékos katonaként szolgál, de akár 64 többletpont is gyűjthető a megfelelő katonai szolgálat teljesítésével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől