Vádat emeltek a rendőrök ellen, akik úgy megvertek egy férfit a fogdán, hogy annak több bordája eltört

2021. november 02. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén júniusban több rendőr úgy megvert egy garázdaság miatt őrizetbe vett férfit Budapesten, hogy az életveszélyes állapotba került. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban csoportosan elkövetett bántalmazás és más bűncselekmények miatt emelt vádat hét ember ellen a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál.

Június 3-án este Budapesten a rendőrök garázdaság miatt intézkedtek egy férfi ellen. A férfi ellenszegült és a rendőrökre támadt, ezért előállították egy kerületi rendőrkapitányságra – áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A vádirat szerint a rendőrök a férfit már az intézkedés helyszínén, majd pedig a kapitányság befogadó és előállító helyiségeiben is többször bántalmazták. Amikor a férfi ellen intézkedni kezdtek, az egyik rendőr megragadta a nyakát, és azt több másodpercig kisebb erővel szorította. A férfi ellenált, eldobta az autója kulcsát, és egy széket rúgott az egyik rendőr felé, aki erre ököllel fejen ütötte őt.

A kapitányságra érve a korábban a sértett nyakát megszorító rendőr megragadta a férfit a felső testén, és erőszakkal egy sámlira nyomta le, miközben ököllel a hasát ütötte. Később egy rendőr – a korábbi bántalmazó és egy kollégája támogatásával – gázspray-t fújt a teljesen zárt légterű előállító helyiségbe, ahol a sértett egyedül volt.

Egy óra elteltével egy újabb rendőr, és a gázspray fújásában részt vevő két rendőr ment be az előállító helyiségbe, ahol kitartóan rugdosták, és tenyérrel, valamint ököllel ütötték a férfit.

A férfi sorozat bordatörést és a felső testén zúzódásos sérüléseket szenvedett. A légmell kialakulása életveszélyes állapotot idézett elő, amely orvosi segítségnyújtás nélkül nem lett volna elhárítható – olvasható a főügyészség közleményében.

Az egyik gyanúsítottat rendőrök viszik el a letartóztatásról szóló bírósági ülés után – Fotó: Pintér Luca / Telex
Az egyik gyanúsítottat rendőrök viszik el a letartóztatásról szóló bírósági ülés után – Fotó: Pintér Luca / Telex

Több olyan rendőr is volt, aki nem vett részt a férfi bántalmazásában, de a történteket nem jelentették, azzal szemben nem léptek fel. Az ügyészség szerint „egyikük támogató jelenlétével segítette az elkövetést, így valamennyien bűncselekményt követtek el”.

A fogdán történt bántalmazásban részt vevő három rendőr szolgálati viszonya megszűnt. Közel négy hónapig voltak letartóztatásban, az általuk elkövetett bűncselekmények akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek.