Bocsánatot kért és sérelemdíjat fizetett a rendőrség, amiért két éve „ruhaátvizsgálás” miatt vetkőztettek alsóneműre egy nőt

2021. október 26. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Pest megyei rendőrfőkapitány levélben kér bocsánatot Gáspár Tündétől, amiért a nőt „ruházatátvizsgálás” címén váci rendőrök alsóneműre vetkőztették. A törvény szerint erre a rendőröknek nem lett volna lehetőségük, írja a Helsinki Bizottság közleménye – a szervezet képviselte a nőt az említett ügyben.

A roma asszony úgy fogalmazott a bocsánatkérésről: „igazi elégtétel ez nekem. De nemcsak nekem, hanem a többi cigány embernek is. Számunkra különösen fontos, hogy ez esetben a rendőrség elismerte: hibázott. Eddig nem volt ilyenben részünk. A mostani igen biztató.”

A nő még 2019-ben érkezett Vácra autóbusszal egy rokonát meglátogatni, fél 1-kor várta hazafelé tartó buszát, amikor egy civil ruhás rendőr igazoltatta. A rendőr azt mondta a nőnek, hogy vele kell mennie az őrsre – mint később kiderült, a rendőrök épp egy nőt kerestek, aki kitépett egy nyakláncot egy idős asszony nyakából: azonban már csak azért is kizárt volt, hogy ezt Gáspár tette, mert a nő busza az eset után érkezett a helyszínre.

A nőt végül 13:15-től több mint 4 órán át bent tartották, lefotózták, alsóneműre vetkőztették. A nő később azért fordult a Magyar Helsinki Bizottsághoz, mert méltatlannak tartotta, hogy bizonyíték híján alsóneműre vetkőztették, hogy megnézzék, nála van-e az ékszer. Végül a bizottsággal együtt panaszt nyújtott be a túlzó rendőri intézkedések ellen az ombudsmanhoz.

Az ombudsman kimondta azt is, hogy a rendőrség szerinti „ruházatátvizsgálás” valójában motozásnak minősült, és mint ilyen, ez esetben törvényi felhatalmazás nélkül történt, és sértette Gáspár Tündének az emberi méltósághoz való alapvető jogát, valamint beleütközött a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmába is. Az írásbeli bocsánatkérés mellett a rendőrség kétszázezer forint sérelemdíjat is fizet a megsértett asszonynak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!