Orbán szerint nem Budapestről kiindulva kell útvonalakat tervezni

2021. október 26. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor átadta a Kassát Miskolccal összekötő M30-as gyorsforgalmi utat kedden, erről a hivatalos Facebook-oldalán posztolt is. A miniszterelnök az MTI szerint arról beszélt az átadón, hogy nincs vidéki fejlődés a közép-európai egység gondolata nélkül.

Orbán szerint ahhoz, hogy Közép-Európa erős legyen, olyan utakat kell építeni, amelyek összekötik a vidék különböző részeit, a vidékieket beviszik a nagyvárosba, összekötik az anyaországi magyarokat, a határon túli magyarokat, és összekapcsolják a térség népeit. Arról is beszélt, hogy régen a Lengyelország felé vezető kereskedelem fő gócpontja Kassa volt, nagyon fontos útvonal volt ez, és úgy lehetett egy jelentős nemzetközi útvonalat működtetni, hogy nem kellett hozzá érinteni a fővárost.

„Egy olyan korszakba lépünk, amikor nem Budapestről kiindulva kell útvonalakat tervezni, hanem megvannak a régi természetes, egybetartozó térségek, amelyeket érdemes összekötni”

– mondta a miniszterelnök. A saját kormányzása eredményeként hangsúlyozta, hogy amíg 2010-ben kilenc olyan megyei jogú város volt, amely nem kapcsolódik be közvetlenül a gyorsforgalmi úthálózatba, addig jelenleg már csak három ilyen megyei jogú város van: Zalaegerszeg, Kaposvár és Békéscsaba. Orbán ugyanakkor hozzátette, hogy ezen városok esetében is folynak már az útépítési munkálatok. Úgy folytatta, a magyar emberek 87 százaléka 30 percen belül rá tud kapcsolódni a gyorsforgalmi úthálózatra. Ez az arány 2010-ben Orbán beszéde szerint 60 százalék volt.

2025-re tizenegy gyorsforgalmi út fogja elérni a határokat

– ígérte Orbán Viktor, aki kedden arról is beszélt, hogy a most átadott, 200 milliárd forintos beruházás fél órával fogja lerövidíteni az utat Kassától Miskolcig. A miniszterelnök szerint az útátadással a magyarországi vidék fejlesztése és Közép-Európa megerősítése érdekében is fontos lépést tettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!