Eljárást indított a győri alpolgármester köcsögözős Facebook-posztja miatt az ombudsman

2021. október 22. – 08:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Eljárást indított az alapvető jogok biztosa a győri alpolgármester egy 2021. júliusi köcsögözős kirohanása kapcsán. Az ombudsman úgy ítélte meg: az alpolgármester homofób megjegyzései felvetik az egyenlő bánásmód sérelmét, ezért közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az önkormányzat felelősségét.

Dr. Pergel Elza, Győr Megyei Jogú Város egyik alpolgármestere júliusban az alpolgármesteri Facebook-oldalán egy LMBTQI témájú film, valamint a homofób propagandatörvényt ért kritikák kapcsán „deformált, bukást érdemlő mű, gondolat, nyilatkozat és cselekedet”-ről írt, amit

„egy nagy szeméttárolóba kellene tenni és légmentesen lezárni, hogy többet soha elő ne törjön. Nagy, örökre légmentesen lezárható hülyeség és mocsok tárolót nem találok, de köcsögöt keresetlenül sokat a közösségi oldalakon.”

A bejegyzéshez egy kerámiatárgyról készült képet is mellékelt, amihez megjegyzésként hozzáfűzte:

„Amit most felraktam az egy szép köcsög, még a régi, rendeltetése szerinti.”

A bejegyzését később törölte, amit a privát Facebook-oldalán így indokolt: „Azt a jelzést kaptam, hogy sért bizonyos csoportokat a ...ös véleményem.”

„Mindenkinek joga van véleményét szabadon kifejeznie, de azt senki sem teheti úgy, hogy azzal teljes társadalmi csoportokat megbélyegezzen, megalázzon, becsületsértő kifejezésekkel illessen. Különösen káros, ha ezt egy állami tisztségviselő vagy politikus teszi, hivatalos közösségi oldalán” – kommentálta az esetet Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa.

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény valamennyi állami szerv – ideértve az önkormányzatokat is – számára tiltja nemcsak a hátrányos megkülönböztetést, hanem a zaklatást is, vagyis egy társadalmi csoporttal vagy annak tagjával szembeni, emberi méltóságot sértő, megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezetet kialakító megnyilvánulásokat.

A Háttér Társaság kérelme nyomán az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatósága eljárást indított Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!