Gulyás: A lengyelellenes vita az unióban ékes példája a kettős mércének

2021. október 21. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel alkotmánybíróság október elején hozott egy döntést, amelyben a nemzeti alkotmány elsőbbségét állapította meg, erről Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén is vitáztak, ahol Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke például úgy nyilatkozott, hogy megkérdőjelezi az Európai Unió alapjait.

Gulyás ezzel a vitával kapcsolatban arról beszélt, a lengyel miniszterelnök is megtapasztalta hogy egy

„olyan szélsőséges szervezet, mint az Európai Parlament előtt”

milyen megszólalni. Szerinte az alkotmánybíróság tiszteletben tartása a jogállamiság alapelve. Mindenki úgy tesz a lengyel döntés után, mintha újszerű dolog történt volna, miközben az elmúlt években is meghatározták az unió történetét ezek a viták, az uniós és nemzeti jogkörök vitája, mondta Gulyás, aki hozzátette: az uniós jog elsőbbségét a szerződés sehol nem rögzíti, az Európai Bíróság joggyakorlata alakította ki az uniós jog elsőbbségét, de világossá kell tenni, hogy van olyan alkotmányos identitás, ami az uniós jog felett áll. Az uniós jognak csak az átruházott hatásköröknél van elsőbbsége, mondta.

A lengyelellenes vitát nem tartjuk elfogadhatónak, ékes bizonyítéka a kettős mércének, úgy tűnik, az unióban ma azok szólalhatnak meg, akik a föderációt támogatják – mondta Gulyás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!