A bántalmazók kezébe adna több jogot a kormány több jogvédő szervezet szerint

2021. október 20. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A kormány úgy védi a családon belüli erőszak áldozatait, hogy több jogot ad a bántalmazók kezébe”

– így reagált három jogvédő szervezet, a NANE, a Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség Varga Judit törvénymódosítójára, amelynek értelmében az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyerek közös felügyeletét a válásnál.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, egy az igazságügyi miniszter által nemrég benyújtott salátatörvény úgy írná át a polgári törvénykönyvet (Ptk.), hogy a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét a válásnál. A módosítás szerint a szülői felügyeletet a szülők – megállapodásuk vagy a gyámhatóság vagy a bíróság eltérő rendelkezése hiányában – közösen gyakorolják akkor is, ha már nem élnek együtt.

A módosítót ellenző szervezetek szerint a közös felügyeletet és a heti váltásos gyakorlatot a szülők eddig is választhatták közös megegyezés esetén. A törvény egészen eddig „éppen azt ismerte el, hogy a fokozott együttműködést, állandó kommunikációt és jó viszonyt feltételező gyereknevelési forma kizárólag a felek együttes igénye alapján működhet jól, ezért ezt a bíróság nem erőltethette rá a váló szülőkre” – írja a három jogvédő szervezet Facebookon közzétett közös állásfoglalása.

A jogvédő szervezetek szerint a váltott elhelyezést, illetve közös szülői felügyeletet közös megegyezés hiányában éppen azok a szülők szokták követelni, akik korábban erőszakos, bántalmazó magatartást tanúsítottak a családtagjaikkal szemben.

A Patent Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség azt kéri „minden jóérzésű, a kapcsolaton belüli erőszakkal szemben nemcsak a szavak, hanem a tettek szintjén is fellépni kívánó” országgyűlési képviselőtől, hogy ne támogassák az igazságügyi miniszter által benyújtott módosítást.

Varga Judit szerint „a gyermekek érdekét szolgálja” a Ptk. módosítása, a miniszter kedden a Facebookon azt is írta, hogy ez a módosítás a „civil társadalom” régóta igényelte, illetve hogy a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és az Apaszív Egyesület is „üdvözölte” a javaslatot.

Arra Varga Facebook-posztja nem tért ki, hogy más civil szervezetek kifejezetten ellenezték a módosítót. Pedig a NANE, a Patent és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség korábban írásban jelezték, hogy „az egyik szülő kérelmére elrendelhető közös szülői felügyelet, valamint a váltott elhelyezés ötlete súlyos veszélynek tenné ki a családon belüli erőszak áldozatait és a jelenlegi jogalkalmazói felkészültség mellett kifejezetten ellenzik annak bevezetését”.

Frissítés: Varga Judit szerdán egy Facebook-posztban reagált a a jogvédő szervezetek szerinte „komolytalan kritikáira”. Azt írta, az „új jogszabály alapján a bíróságoknak a döntések meghozatalakor mindenkor a kiskorú gyermek érdekeit kell szem előtt tartaniuk, és természetesen fel sem merülhet közös szülői felügyelet megállapítása, ha bármelyik szülő esetén felmerül a bántalmazás gyanúja”:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!