Rémhír, hogy szerdán kén-dioxid-felhő mérgezi Magyarországot

2021. október 19. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

„ISMÉT BEBIZONYOSODOTT, HOGY A HÜLYESÉG GYORSABBAN TERJED, MINT A FÉNY”

– kezdi kedd esti posztját az Országos Meteorológiai szolgálat. Erős indítás, mert az állítás könnyen cáfolható alapvető fizikai ismeretekkel (akár analóg, akár digitális módon terjed a hülyeség, semmiképpen, még optikai kábelen sem lehet gyorsabb a fénysebességnél), ráadásul a netikett szerint csupa nagybetűvel írni az interneten illetlenség, mert olyan, mint a kiabálás.

Persze, az OMSZ heves reakciója érthető: egy otromba rémhír miatt kapnak vélhetően rengeteg kérdést arról a kén-dioxid(SO2)-felhőről, ami hamarosan eléri Magyarországot. Az egyik, a közösségi médiában gyorsan terjedő poszt szerint a kén-dioxid a La Palma-i vulkánkitörés miatt jutott a levegőbe, és a felhő Európán áthömpölyögve szerda reggel éri el Magyarországot. „Eddig úgy tudjuk, hogy semmilyen hatóság, illetve média nem figyelmeztette az embereket az egészségügyi határértéket várhatóan meghaladó légszennyezésre. Aki tehet,i ne menjen a levegőre, és az ablakokat tartsa mindvégig csukva. A kén-dioxid színtelen, mérgező gáz. Az egyik legveszélyesebb légszennyező anyag. Légzőszervi megbetegedéseket okozhat” – fogalmaz a bejegyzés, mellékelve a windy.com látványos előrejelzési térképét a felhőről.

Az OMSZ helyreteszi a bejegyzést, helyesen értelmezve az említett térképet: „A rémhírből pár információ kimaradt, például hogy az SO2 érték az EGÉSZ légoszlopból származik, azért ilyen szép szemléletes. A magasabb légrétegeben sokkal több az SO2, de minél alacsonyabbra megyünk, annál kisebb lesz.

A felszínen tehát gyakorlatilag semmit sem érzünk majd belőle.”

Az OMSZ linket is ad, ahol bárki ellenőrizheti a felszíni levegő kén-dioxid-tartalmát: a szolgálat légszennyezettségi adatokat tartalmazó oldalán meg lehet nézni a napi méréseket. A globális előrejelzés pedig itt tekinthető meg, a térkép fölött a „Level:” feliratnál lehet kiválasztani, hogy a légoszlop melyik régióját szeretnénk látni (a felszíni adatokat a „Surface” mutatja).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!