Kevesellte fizetését, ezért visszaosztatott magának a költségvetésből egy somogyi hivatalnok

2021. október 19. – 10:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kaposvár Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a hivatalnokkal és három társával szemben, akik azért, hogy a férfi alacsonyabb illetményét kompenzálják, megkárosították a központi és a hivatali költségvetést is – közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A jogász végzettségű férfi az egyik közös önkormányzati hivatalnál látott el vezetői feladatokat, azonban nem volt megelégedve a fizetésével. Miután az önkormányzati vezetők közölték vele, hogy nincs törvényes lehetőségük a férfi bérének emelésére, a vádlott és három – szintén az önkormányzatnál dolgozó – társa elhatározták, hogy az illetmény növelését törvénysértően fogják megoldani – olvasható az ügyészség összefoglalójában.

A hivatali vezető ennek érdekében megállapodott a köztisztviselőként dolgozó társával, hogy a központi költségvetés által biztosított bérrendezési alapból a többi munkavállalóhoz képest kétszer annyi bérkiegészítést állapít meg neki, aminek a felét a nő később havi rendszerességgel „visszaosztotta” a férfinak. A vádlott a társai segítségével 11 hónap alatt több mint ötszázezer forintot használt fel céltól eltérően.

A hivatalban dolgozott egy fiatalabb pénzügyes kolléga is, aki egyetemi tanulmányokat folytatott, amihez a közös hivatal útiköltség-térítéssel járult hozzá. A vádlott azonban olyan, napi szinten megtett utak után járó költségtérítést is utalványozott, amit az egyetemista valójában nem teljesített, mivel lakhatása megoldott volt a képzés helyén. Az egyetemista a valótlan elszámolások alapján kifizetett összeget ebben az esetben is a vádlottnak adta át.

A férfi ezzel a módszerrel több mint háromszázezer forintot sikkasztott el a közös hivatal költségvetéséből. A bűncselekmények elkövetésében részt vett egy idősebb pénzügyi dolgozó is, aki tanácsokkal segítette társait, ezért neki bűnsegédként kell felelnie.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbírósághoz benyújtott vádiratában a négy vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!