Megdőlt a rekord: pénteken 102 ezren szavaztak az előválasztáson

2021. október 16. – 08:14

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson, közölte az Országos Előválasztási Bizottság.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

  • Sátorban megjelent: 78.471 fő.
  • Interneten keresztül adta le szavazatát: 23.525 fő.

Összesen tehát 101.996 polgár voksolt pénteken arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022 után kezdődő új korszak miniszterelnöke. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő.

Az új szavazók száma is tovább nőtt. Már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás szombat estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatok fizikailag is rögzítésre kerülnek.

A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat éjjel szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik el a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

Pénteken utánajártunk a legfontosabb előválasztói kérdéseknek: most akkor tényleg a Fidesz mozgósít? Ha igen, kire? Milyen arányban lehetnek az előválasztási trollok, és ha egyáltalán van ilyen, az tényleg eldöntheti, hogy ki lesz az ellenzék kormányfő-jelöltje? Tényleg olyanok mennek voksolni a második fordulóban, akik az elsőn nem vettek részt? Mit mutat a vártnál nagyobb második körös részvétel, lehet ebből következtetni arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter lesz a győztes? Cikkünket itt tudja elolvasni.

Vasárnap este 20:00-tól élő választási műsorunkban fogjuk értékelni a második forduló eredményeit. Érkezik hozzánk Török Gábor, Cseh Katalin, Arató Gergely, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is. Az eseményt a YouTube-on és a Facebookon fogjuk közvetíteni.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!