Emberölés előkészületével vádolnak egy ukrán diplomatát megfenyegető bölcsészkutatót

2021. október 11. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség annak a férfinak az ügyében, aki emberöléssel fenyegetett meg egy ukrán diplomatát – olvasható az ügyészség honlapján. A Központi Nyomozó Főügyészség még februárban emelt vádat a bölcsész kutató foglalkozású, középkorú férfival szemben, akit Ukrajna budapesti nagykövetsége korábban felkért, hogy tartson előadást az ukrán diplomácia megszervezésének 100 éves évfordulóján.

A férfi előzetesen előterjesztette előadásának tervezetét, azonban a diplomáciai képviseletről közölték vele, hogy azt témaválasztására tekintettel, egy későbbi nyelvészeti konferencián adja elő.

Az előadás elutasítása miatt a férfi február 1-jén – majd öt nappal később megismételve – ukránul írt emailt a nagykövetségnek, amelyben az őt ért szakmai megbecsültségét sértő igazságtalanságra hivatkozva, Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő diplomatáját annak megölésével fenyegette meg.

A Fővárosi Törvényszék augusztus 31-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki nemzetközileg védett személy elleni erőszak bűntettében, amelyért 3 hónapi, egy évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. A határozat ellen az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.

A másodfokú Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt indítványozta a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a bíróság a vádlott cselekményét minősítse emberölés bűntette előkészületének, szabjon ki felemelt tartamú és hosszabb próbaidejű büntetést, illetve rendelje el a vádlott pártfogói felügyeletét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!