Vádat emeltek három férfi ellen, akik ajánlásgyűjtő íveket hamisítottak az önkormányzati választásokon

2021. október 11. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Főügyészség 3 férfival szemben emelt vádat választás rendje elleni bűntett miatt, akik a vád szerint úgy igazolták a választói ajánlások meglétét a 2019. évi önkormányzati választásokon, hogy tudták, az íveken hamis aláírások is szerepelnek, írja az ügyészség.

A vádirat szerint egy – ugyanazon párthoz tartozó – 48 és 67 éves férfi 2019-ben az önkormányzati választáson jelöltként akart indulni 1-1 budapesti választókerületben. Az ehhez szükséges ajánlásokat tartalmazó íveket aláírták, amellyel azt igazolták, hogy azokat ők gyűjtötték, valódi emberek valódi ajánlásokat adtak nekik.

Ám ez nem így volt: az igazolások nem feleltek meg a valóságnak, mert a 48 éves férfi a saját ívein 17 aláírást maga hamisított, a 67 éves férfi ívein pedig – a férfi tudtával – ismeretlen személy hamisított 45 aláírást.

A hamis aláírásokkal képviselőjelöltként vették nyilvántartásba mindkét férfit. A vádben szerepel még egy ugyanezen párt érdekében eljáró 68 éves férfi is, aki egy harmadik jelölt nyilvántartásba vétele érdekében adott le olyan aláírásgyűjtő íveket, amelyeken 23 hamis aláírás volt.

A 3 férfi pártjuk – jóhiszemű – polgármesterjelöltjét is oly módon támogatták, hogy aláírásgyűjtőként hamis aláírásokat tartalmazó íveket igazoltak le a javára.

A Fővárosi Főügyészség a 3 férfival szemben, fejenként 2 rendbeli választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A főügyészség indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék szabjon ki a vádlottakkal szemben – tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben – végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!