Összesen 70 év börtönt kaphatnak a nógrádi drogmaffia tagjai

2021. október 7. – 12:28

frissítve

Összesen 70 év börtönt kaphatnak a nógrádi drogmaffia tagjai
Az egyik vádlott igazoltatása során 2017-ben, Balassagyarmaton lefoglalt kábítószer – Fotó: Police.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A Balassagyarmati Járásbíróság kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt ítélte el egy bűnszervezet 19 tagját, akik Szlovákiából Magyarországra behozott kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat értékesítettek Nógrád megye egész területén – közölte a Nógrád Megyei Főügyészség vezetője. A bíróság összesen közel 70 év szabadságvesztést szabott ki, az ítélet nem jogerős.

Az ügyészség még 2019-ben emelt vádat a bűnszervezet 20 tagjával szemben kábítószer-kereskedelem és birtoklás, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt.

A vádirat szerint 2014 környékén egy család férfi tagjai a szabadulásukat követően kezdtek kábítószerrel és új pszichoaktív anyagokkal kereskedni, melyhez 2015 és 2016 között a család több tagja is csatlakozott. A szereket eleinte különböző helyekről szerezték be, majd 2015 körül egy szlovák férfi vált fő forrásukká. A drogokat az egymást közt felosztott területek fogyasztóinak értékesítették, adagonként néhány száztól pár ezer forintig terjedő vételáron. A vevői kör szélesítése érdekében további dílereket is beszerveztek, akik otthonukból, iskoláknál, áruházak környékén, szórakozóhelyen, játszótereknél, egy kórháznál, sőt még az egyik ügyészség épülete mellett is árusították a tiltott szereket.

2017 januárjában egy konkurens, kábítószert árusító család egyik tagját és társait elfogta a rendőrség, többségüket a bíróság letartóztatta. A szabadlábon maradt édesanya ismerte a hattagú banda egyik tagját, akinek felajánlotta fia egykori vevői körét, cserébe „helypénzt” kért a dílerektől, sőt, a különböző szerek árának meghatározásában is döntő szerepe volt.

A szlovák beszállítót 2017 nyarán ellenőrizték a rendőrök, nem sokkal később a bűnszervezet többi tagján is rajtaütöttek. Kilenc vádlott előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tíz vádlottat a bíróság a tárgyalás lefolytatását követően mondta ki bűnösnek, míg egy vádlott ügyét elkülönítették, mert távol maradt a tárgyalástól.

A rendőrség nagyobb mennyiségű kábítószert és az értékesítésből származó közel 1,2 millió forintot és további 5 millió forint értékű valutát foglaltak le egy balassagyarmati igazoltatás során 2017-ben – Fotó: Police.hu
A rendőrség nagyobb mennyiségű kábítószert és az értékesítésből származó közel 1,2 millió forintot és további 5 millió forint értékű valutát foglaltak le egy balassagyarmati igazoltatás során 2017-ben – Fotó: Police.hu

A bíróság a bűnszervezetben betöltött szerepük alapján tíz vádlottal szemben 4 év 6 hónap és 8 év közötti szabadságvesztés büntetést, három vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, hattal szemben pénzbüntetést szabott ki.

Az ítélet rendelkezik több, a bűncselekmény elkövetéséből származó ingatlan, egy gépjármű és több millió forint vagyonelkobzásáról, emellett a vádlottaknak több millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. A lefoglalt pszichoaktív anyagokat és kábítószereket elkobozták. A döntés a bejelentett fellebbezések miatt még nem jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!