Nem lesz bánya Délegyházán, máshová szállítják az atlétikai stadion építkezéséből származó törmeléket

2021. szeptember 29. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Nem engedélyezte a Pesti Kormányhivatal, hogy bányát nyissanak Délegyházán, írja a Népszava. A Precíziós Agrokémia Zrt. nyáron kezdeményezte a környezetvédelmi hatósági engedélyezési eljárást, a lakóházaktól 50-100 méterrel elterülő 25 hektáros bányaterületről évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termeltek volna ki.

Az engedélykérelemhez a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyilatkozatát is mellékelték, miszerint a Budapesti Atlétikai Stadion beruházásánál keletkező „szennyezetlen inert anyagot” a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használják majd fel. A bányanyitás tervét kezdettől fogva ellenezték a helyiek.

A kormányhivatal szeptember 20-i határozatában kimondta, hogy a termőföld és a földtani közeg védelme, illetve közegészségügyi okok miatt nem engedélyezhető a bányanyitás. A kitermelés miatt nőhet a szállópor koncentrációja, a környék kútjai elapadhatnak, ami ellehetetlenítené a bánya körüli tanyák életét. Másrészt a területen lévő földek az átlagosnál jobb minőségű szántók, és ezek rovására nem nyitható bánya.

A szakhatóság azt is megállapította, hogy a kérelmező által közölt adatokkal szemben a stadionépítkezésből származó anyag a megengedettnél szennyezettebb, ezért nem használható a bányató feltöltésére.

Így továbbra is kérdéses, mi lesz az építkezés során felhalmozódó törmelék sorsa, az alapozásnál kitermelt föld és a bontásnál keletkezett hulladék egy részét arra a területre hordták, ahol a Diákvárost és a Fudan Egyetem campusát tervezik felépíteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!