Ezt a gigantikus routernek kinéző stadiont kapja a fehérvári hokicsapat 32 milliárdért

2021. szeptember 26. – 19:23

Ezt a gigantikus routernek kinéző stadiont kapja a fehérvári hokicsapat 32 milliárdért
Az Alba Aréna látbányterve – Fotó: szekesfehervar.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Vargha Tamás országgyűlési képviselő és Cser-Palkovics András polgármester a Facebookon jelentették be, hogy megépül a fehérvári Multicsarnok, más néven az Alba Aréna, írja a szekesfehervar.hu. A beruházás 32 milliárd alapösszeggel, az opciós tételekkel és 8% tartalékkerettel együtt nettó 35 milliárd forintból valósul meg az úthálózattal, közműkapcsolatokkal együtt. A multicsarnok építését teljes egészében az állam finanszírozza, a városnak ez egy fillérjébe sem kerül. Ilyen fejlesztést saját erőből az önkormányzat nem tudna megvalósítani – ismerte el Fehérvár polgármestere.

A kormány mostani döntése azt jelenti, hogy lezárhatja a Beruházási Ügynökség az állam által kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárást, így meg lehet kötni a következő hetekben a kivitelezési szerződést és a munkaterület-átadás után indulhat még az idei évben a kivitelezés, ami kicsivel több mint két év alatt be is fejeződhet.

Cser-Palkovics András polgármester szerint azért is fontos a beruházás, mert

  • a hokicsapat és a fantasztikus szurkolótábora megérdemli, hogy új otthona legyen,
  • egy új összekötő út épül az Alba Ipari Zónán keresztül,
  • esetenként nem kell egy-egy koncertélményért elmenni Budapestre vagy Veszprémbe,
  • orvoskonferenciát vagy akár szakmai találkozókat is lehet így tartani.

A csarnok építési tervét először 2015-ben jelentették be, írja a Portfolio.hu. 2018 őszén már kihirdették a kivitelezésre kiírt közbeszerzés nyertesét, de aztán 2019 elején a kormány lefújta a beruházást, mert túlságosan drágának találta a nettó 25 milliárd forintos árat. 2020 májusában a sportcsarnok feltételes közbeszerzési kiírását már jóváhagyta a kormány. Idén augusztusban pedig olyan hírek érkeztek, hogy a székesfehérvári közgyűlés jóváhagyta, hogy 32,4 milliárd forintért megépüljön az Alba Aréna.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!