Olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy elkezdik pótolni a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon

2021. szeptember 25. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Megint nagyon alacsony a Duna vízállása, el kell indítani a szivattyús vízpótlást a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágon, ehhez szombaton hozzá is látnak – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel. A vízügy tájékoztatása szerint az alacsony, tovább apadó dunai vízszint és a száraz, csapadékmentes időjárás miatt, az élővilág védelme, valamint az öntözési és egyéb igények teljesítése érdekében van szükség.

Amint jelentősebb mennyiségű csapadék érkezik, és a Vigadó téri vízmércén újra 200 centiméternél magasabb vízállás mérhető, ismét biztosított lesz majd a gravitációs vízpótlás a Kvassay-zsilipen keresztül – tették hozzá.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye alapján az MTI azt írta, hogy szeptemberben csapadékszegény időjárás jellemezte a dunai vízgyűjtőket, amelyekre ebben a hónapban mindössze a sokéves átlag 35 százaléka hullott. Az előrejelzések szerint a következő tíz napban sem várható eső. Emiatt emiatt további vízszintcsökkenésre lehet számítani: a jövő hét elejére a Duna vízállása a fővárosban várhatóan mindössze 150 centiméter körül alakul.

A Dunán az eddigi legkisebb vízállást 2018. október 25-én mérték: 33 centimétert. Abban az évben a július 1.- november 30. közötti időszakban 145 napon át volt 200 centiméter alatti vízállás a Vigadó téri vízmércén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!