„Lőttek a természetvédelemnek”: megtrollkodta a vadászati világkiállítás óriásplakátját a Greenpeace

2021. szeptember 24. – 10:20

frissítve

„Lőttek a természetvédelemnek”: megtrollkodta a vadászati világkiállítás óriásplakátját a Greenpeace
Forrás: Greenpeace

Másolás

Vágólapra másolva

„Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratot helyezett el a Greenpeace a kiállítás órásplakátja elé. Az akcióval arra akarják felhívni a figyelmet, hogy bár a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, két és félszer annyit költenek erre az egyetlen eseményre, mint a tíz nemzeti parkra összesen.

Egy hatalmas, „Vadászati Kiállítás: Lőttek a természetvédelemnek!” feliratú molinót helyeztek el reggel Greenpeace-aktivisták a kiállítás egyik plakátja elé a budapesti Hungária körút és Jurisich Miklós utca sarkán. Az akcióval arra hívják fel a figyelmet, hogy miközben a kormány természetvédelmi eseményként hirdeti a kiállítást, annak költségvetése többszöröse annak, mint amit egy év alatt az állam valódi természetvédelemre, például a nemzeti parkok fenntartására költ.

A Hungexpo felújításával együtt 60 milliárd forintos, kormányzati szinten támogatott vadászati világkiállításról – amely hivatalosan valójában nem is világkiállítás –, valamint a vadászat és a természetvédelem konfliktusáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

„Az Egy a természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás névre keresztelt rendezvény abszurd szimbóluma annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén”

– írja közleményében a Greenpeace. A környezetvédelmi szervezet szerint a kormány természetvédelemnek próbálja álcázni a vadászati kiállítást, amit még a vadászati szakma egy része sem támogat. Mint hangsúlyozzák, közben tíz éve nincs az országnak környezetvédelmi minisztériuma, a természetvédelemmel kapcsolatos teendőket az Agrárminisztériumhoz rendelték, ahol a Greenpeace szerint rendre figyelmen kívül hagyják a természetvédelem érdekeit.

A vadászati világkiállításra 17 milliárd forintnyi közpénzt költött el hivatalosan a kormány. „Ez több mint 2,5-szer annyi, mint amennyit idén a kormány az összes nemzeti parkunk fenntartására ad. Ennél abszurdabb szimbóluma nincs is annak, hogy mi zajlik ebben az országban természetvédelem címén” – mondta Rodics Katalin, a Greenpeace természetvédelmi szakértője. (Mint a Greenpeace maga is megjegyzi, 2021-re valójában 12,9 milliárd forintot kapnak a költségvetésből együttesen a nemzeti parkok, ebből vonták le az előírt, 6 milliárd forintnyi kötelező működési bevételt.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!