Reggel még nem működött, de 10 órakor elindult az online előregisztráció az ellenzéki előválasztáson

2021. szeptember 20. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés: A probléma a jelek szerint megoldódott, 10 órától tesztjeink alapján már gond nélkül lehet időpontot választani az előregisztrációs felületen.

Korábban írtuk: Hétfő reggel 7-re ígérték az ellenzéki előválasztás szervezői, hogy minden fronton újraindul a szombat délelőtt leállított szavazás, de az online előregisztráció még hétfőn reggel 9-kor sem működik. Helyszínen, a közterületen álló sátrakban viszont lehet szavazni.

A probléma az elovalasztas.hu oldallal van, ahol előzetesen lehet(ne) regisztrálni szavazási időpontra. Most nem túlterhelt a rendszer, viszont amikor elfogadtuk a kötelező nyilatkozatokat és mentünk volna tovább időpontot foglalni, ezt már nem tudtuk megtenni, mivel az erre szolgáló naptár nem töltődik be:

Forrás: elovalasztas.hu
Forrás: elovalasztas.hu

A problémát olvasók jelezték a Telexnek, ezután többen is ellenőriztük, és mindenkinél ugyanez a helyzet. Írásban érdeklődtünk az Országos Előválasztási Bizottságnál és az online technikai hátteret biztosító aHangnál, hogy mikorra várható az online rendszer üzemszerű működése. Az aHang részéről Hajdú Gergő azt válaszolta:

„Nagyon nagy az érdeklődés az online szavazás iránt, és folyamatosan bővítjük a kapacitást. Ahogy ez halad előre, úgy válnak ismét elérhetővé szabad időpontok, ezen folyamatosan dolgozunk.”

Amint változik a helyzet az előregisztrációval kapcsolatban, frissítjük a cikket.

Az előválasztás szombattól folyamatosan zajlott volna szeptember 26-ig, de a hétvégi leállás után meghosszabbították az első forduló időtartamát, szeptember 28-ig lehet szavazni. A szavazást azután állították le, hogy szombat délelőtt előbb akadozni kezdett, majd túlterhelés miatt teljesen leállt a rendszer online és élőben is.

A szervezők eleinte azt mondták, a váratlanul nagy választói érdeklődés miatt történt a leállás, később viszont már túlterheléses, illetve célzott kibertámadást emlegettek. Az előválasztásban részt vevő hat párt – DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – a kormányt nevezte meg a támadás felelősének, igaz, erre utaló bizonyítékot nem mutattak be. A Fidesz erre csak annyit reagált, hogy: „Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Abban a pár órában, amikor még működött a rendszer szombaton, videóztunk a helyszínen, az első szavazókkal készült riportunk itt látható:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!