A MOK szerint felesleges példastatuálás volt, hogy a rendőrök bilincsben vitték el a hálapénzt elfogadó doktornőket

2021. szeptember 17. – 14:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben kérte Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az országos rendőrfőkapitánytól, hogy a jövőben ne alázzák meg feleslegesen az orvosokat, és ne alkalmazzanak nyilvános megszégyenítést, mint amikor a közelmúltban bilincsben vittek el két doktornőt, amiért hálapénzt fogadtak el – írja a Medical Online.

Múlt pénteken bilincsben vittek el két doktornőt és egy asszisztenst egy fővárosi kórházból, akiket azzal gyanúsítanak, hogy rendszeresen hálapénzt fogadtak el a betegeiktől. A paraszolvenciát ez év elejétől tiltják, hálapénzt sem adni, sem elfogadni nem szabad a magyar egészségügyben. A Nemzeti Védelmi Szolgálat március óta ellenőrzi, hogy az egészségügyi dolgozók elfogadnak-e mégis hálapénzt, hivatásos rendőrök tesztelik, hogy a dolgozók elfogadják-e a vesztegetésre kínált pénzt vagy bármilyen más jogtalan előnyt.

A MOK is kiáll a hálapénz felszámolása és büntethetősége mellett, de mint a Kamara elnöke levelében írja, az eljárásoknak csak arányos eszközökkel, az emberi méltóságot nem sértve, a felesleges megalázást kerülve kell lefolyniuk. Kincses Gyula az ORFK-t vezető Balogh János altábornagynak címzett levelében azt írta, hogy „a két kolléganő esetében nem kellett erőszakos cselekménytől, fizikai ellenállástól tartani”, ezért szerinte a bilincs célja „kizárólag az elrettentés, illetve a nyilvánosság felé való demonstrálás, a példastatuálás lehetett”.

A MOK elnöke azt kéri a főkapitánytól, hogy a jövőben a feleslegesen megalázó és megszégyenítő intézkedések alkalmazásától a rendőrök tekintsenek el. Kincses ugyanakkor azt is kezdeményezte, hogy az egészségügyiek mellett a rendőrök menjenek rá a hálapénzt adó páciensekre is. „Miután a hálapénz adása és elfogadása egyaránt bűncselekmény, ennek tudatosítása érdekében a vesztegetői oldal elleni fellépés is kapjon nyilvánosságot” – írja, vagyis az Orvosi kamara azt szeretné, ha a rendőrök hálapénzező betegekkel is demonstrálnának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!