Szijjártó 16-szor járt Amerikában, 13-szor Oroszországban a nem kormánygépekkel

2021. szeptember 14. – 10:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett kikérte a Külügyminisztériumtól Szijjártó Péter miniszter repülőútjait, és a blogján közölte is. Szél hangsúlyozza Facebook oldalán, ezek azok az utazások, amiket „nem kormánygépekkel” tett meg a miniszter.

A honvédség még 2018-ban vásárolt két Airbus A319 és két Dassault Falcon 7X típusú repülőgépet, ezek útvonalait egy ideig bárki nyomon követhette, később azonban kivették a nyilvános oldalakról.

A most kiadott lista alapján 2018-tól és 2021 júliusig 384 alkalommal használta Szijjártó a gépeket, ha Bécsbe vagy Pozsonyba ment, akkor is ezt látta célszerűbbnek. Az Átlátszó tavaly arról írt, hogy belföldön is előszeretettel használják ezeket a gépeket, Debrecenbe is az egyik ilyennel látogatott a BMW gyáráról tárgyalni.

Amerikába egyébként 16-szor, Oroszországba 13-szor utazott Szijjártó, míg Kínában ötször járt három év alatt. Szél kiemelte, hogy a legdrágább utazása 15 millió forintba került, akkor Indonéziába és Japánba ment.

Szél most a honvédséghez fordul, tőlük azt reméli, hogy választ kap arra, mennyibe kerültek ezek az utazások. Ha csak nem titkos ez az adat is 30 évig, mint a gépek ára és üzemeltetési költségei.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!