Jövő héten még lesz egy kis nyár

2021. szeptember 12. – 18:53

Másolás

Vágólapra másolva

Vénasszonyok nyara, indián nyár, nem hiszem el, hogy szeptember közepén be kell kapcsolnom a légkondit – többféle néven ismert a jelenség, amit jövő héten is megtapasztalhatunk. Az OMSZ országos, középtávú előrejelzése szerint ugyanis a következő napokban is többfelé várható 30 Celsius-fok körüli meleg, és csak a hét második felében várható lehűlés – írja az MTI. Ugyanakkor a sok napsütés mellett többször várható csapadék is.

Hétfőn a hét sok napsütéssel rúgja be az ajtót. Elsősorban a Dunántúlon és az északi megyékben alakulhat ki néhol zápor, zivatar, de máshol sem kizárt a csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között valószínű.

Kedden a hajnali esetleges ködfoltok eltakarodása után megint lehet napozni, már amikor nem jön kisebb eső, zápor, nyugaton esetleg egy-egy zivatar. A hajnali 7-15 fokról délután 24-29 fokig melegszik a levegő.

Helyenként szerdán hajnalban is lehetnek pára- ködfoltok, majd a fátyol- és gomolyfelhők mellett keleten hosszabb, a nyugati országrészben rövidebb napsütésre lehet számítani. Elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor, akár zivatar. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 7 és 15, a csúcshőmérséklet 25 és 31 fok között valószínű.

Csütörtökön a rövidebb napos időszakok mellett az ország nagy részén erősen felhős lesz az ég, szórványos esővel, záporral, egy-egy zivatarral. A minimumhőmérséklet általában 10 és 18, a maximum 23 és 30 fok között várható.

Péntekre aztán jön a lehűlés, a nap első felében nagyrészt erősen felhős idő várható, és több helyen előfordulhat csapadék, majd nyugat, északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet, és főleg keleten valószínű még helyenként csapadék. Hajnalban 10-17, délután 20-25 fok várható.

Szombaton főként az északkeleti országrészben még több órára kisüthet a nap, délnyugat felől azonban több helyen eleredhet az eső, záporeső. A legalacsonyabb hőmérséklet 6 és 15, a legmagasabb hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Vasárnap kezdetben inkább délen, délkeleten fordulhat elő szórványosan eső, záporeső, később főként északon, északkeleten alakulhat ki itt-ott futó zápor. A hajnali 6-15 fokról általában 20-26 fokig emelkedik a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.