A zöld elkötelezettség volt Áder János tanúságtételének fő témája az Eucharisztikus Kongresszuson

2021. szeptember 10. – 11:48

frissítve

A zöld elkötelezettség volt Áder János tanúságtételének fő témája az Eucharisztikus Kongresszuson
Forrás: 52nd International Eucharistic Congress / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

Áder János köztársasági elnök mondott beszédet péntek délelőtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, két nappal Ferenc pápa budapesti látogatása előtt. Áder politikamentes tanúságtételében a személyes Isten-kapcsolatáról beszélt, szavalt, beszédtechnikáról sztorizott, és a zöld teremtésvédelmet hangsúlyozta.

Az egy héten át tartó, vasárnap a pápai szentmisével végződő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus ötödik napján a reggeli imádságok után Áder János a saját hitéről, vallásosságáról beszélt az egybegyűlteknek, mások mellett Erdő Péter bíboros előtt a Hungexpón. A köztársasági elnök tanúságtételében az Isten-kapcsolatáról beszélt, és politikai ügyeket valóban, távolról sem érintett.

A köztársasági elnök felidézte 2013-as vatikáni látogatását, nem sokkal Ferenc pápa beiktatása után, amikor többek között Mátraverebély-Szentkútról, a nemzeti kegyhelyről vitt a magyar delegáció a hagyomány szerint gyógyító, csodatévő vizet az egyházfőnek. Áder a víz szimbolikája kapcsán a környezetvédelemre, saját szerepére és a lehetséges isteni gondviselésre asszociált, azt kérdezve, vajon véletlen volt-e, hogy ő tájékoztathatta először annak idején a sajtót arról, hogy a pápa a teremtett világ védelméről szóló enciklikát tervez (ez a pápai körlevél Ferenc pápa „zöld” elkötelezettségének és a keresztény teremtésvédelem teológiájának egyik fő dokumentuma).

Áder mint a köztársasági elnökségét szintén a zöld témákkal meghatározó államfő ezután Ferenc pápa imáját, a Föld napján is minden évben elmondott Ima Földünkért-et mondta el:

„...Gyógyítsd meg életünket,

hogy védelmezői legyünk a világnak,

ne kifosztói,

a szépség terjesztői legyünk,

ne a szennyezésé és a pusztításé!

Érintsd meg azok szívét,

akik csak haszonra törekszenek,

mégpedig a szegények és a föld kárára!”

A magyar köztársasági elnök ezután a saját beszédtechnika-óráiról sztorizott (évek óta ugyanahhoz a beszédtechnika-tanárhoz jár, akitől többek között azt tanulta, hogy verset úgy kell mondani, mintha prózát mondana), Weöres Sándort és József Attilát szavalt (hozzátette, hogy a rendszerváltás előtt, amikor József Attilát még nagy proletárköltőként tanították, az iskolában nem volt szó az istenes verseiről), pár mondatban egy Dalí-képet elemzett, továbbá hit és tudomány kapcsolatáról beszélt az MTA-elnök Freund Tamást idézve, és hitet téve amellett, hogy Darwin összeegyeztethető a keresztény teremtéstörténettel.

Áder megemlékezett róla, hogy a koronavírus-járványban több mint 30 ezer magyar halt meg és közel 1000 gyerek lett árva, és elmondta, hogy ezért hozták létre feleségével az árvákat segítő Regőczy István Alapítványt, majd felolvasta egy édesanya levelét, aki a pandémiában vesztette el a férjét.

Áder János végül elmondta személyes tanúságát: „Ha az isteni törvények szerint élsz, ha jól sáfárkodsz a rád bízott tálentumokkal, ha szívedben, lelkedben, cselekedeteidben keresed Istent, akkor meg is találod.” Beszéde végén Ádert még egyszer visszahívták, ahol kissé meghatódva ezzel búcsúzott a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus közönségétől:

„Engem még sose tapsoltak vissza.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!