Hetven ember ellen emeltek vádat egy kormányhivatali korrupciós ügyben

2021. szeptember 3. – 10:32

Másolás

Vágólapra másolva

Vezető beosztású hivatalos személy által hivatali kötelessége megszegésével, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 70 ember ellen a Fővárosi Törvényszéken – írja az MTI.

Ha ez így nem világos, megértjük, hadd segítsünk! Röviden arról van szó, hogy hetven ember ellen emeltek vádat egy kormányhivatali korrupciós ügyben.

Egy budapesti férfi, aki egy kormányhivatalban műszaki engedélyezési referensként, később osztályvezetőként dolgozott, a vádirat szerint 2014 és 2018 szeptembere között társaival „rendszeresen követett el vesztegetési cselekményeket”. Ez azt jelenti, hogy a férfi, akinek többek között a gépjárművek átalakításának és összeépítésének műszaki engedélyezése, illetve a járművek időszakos műszaki ellenőrzésével foglalkozó megyei vizsgálóállomások hatósági ellenőrzése volt a feladata,

előzetes megállapodás alapján, pénzért soron kívüli és kedvező elbírálást biztosított bizonyos ügyfeleknek.

A korrupcióval vádolt hivatalnok az ügyészség szerint ezen kívül a hivatali kötelességét megszegve a vizsgaállomások képviselőit előre tájékoztatta a tervezett ellenőrzések időpontjáról. A vádirat szerint a hatósági ellenőrzéseken a vizsgálóállomás képviselői „az ellenőrzés jóindulatú lefolytatása érdekében”, az ellenőrként dolgozó további kilenc vádlottnak is rendszeresen juttattak készpénzt.

A vádlottak szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek, hivatali jogviszonya már egyiküknek sem áll fenn. A vádiratban az ügyészség arra tett indítványt, hogy a bíróság ítéljen 43 vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azoknál, akik a bűncselekmények elkövetéséből anyagi hasznot húztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!