Bekerült a világ 300 legjobb egyeteme közé a Semmelweis Egyetem

Legfontosabb

2021. szeptember 2. – 12:41

frissítve

Bekerült a világ 300 legjobb egyeteme közé a Semmelweis Egyetem
A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja – Fotó: D. Kiss Balázs/Semmelweis Egyetem

Másolás

Vágólapra másolva

Minden mutatójában javított a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) legfrissebb rangsorában, így 149 helyet előrelépve bekerült a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé – közölte az egyetem. A Semmelweis ezzel a hazai egyetemek között a legelőkelőbb helyezést érte el, és így a második legtöbbet előrelépő európai felsőoktatási intézmény a TOP 500-ban szereplők között.

A Semmelweis Egyetem a tavalyi 426. helyezés után 149 helyet lépett előre a nemzetközi rangsorban: a tavalyi 401-500. közötti tartomány helyett most a 250-300. pozíció között szerepel. A rangsor elkészítésénél 5 mutatót vesznek figyelembe, ezek az oktatási környezet, a kutatás, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció.

Az egyetem minden fő mutatójában javítani tudott, legnagyobb mértékben az oktatás indikátora emelkedett, de három területen is – az oktatás, idézettség, nemzetköziesség – a rangsorban szereplő egyetemek legjobb 25 százalékába tartozik.

Az összesen 1662 felsőoktatási intézményt rangsoroló listára 11 hazai egyetem került fel. Az első ezerbe bekerült egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 601-800., a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem a 801-1000 helyen szerepel a rangsorban.

Az összesített rangsor élén az Oxford, a California Institute of Technology, a Harvard és a Stanford Egyetemek szerepelnek. A kínai Fudan Egyetem a 60. helyen áll ebben a rangsorban.

A Times Higher Education honlapja csütörtökön kora délután hosszabb ideig elérhetetlen volt, illetve nem működött. Az oldal helyreállása után a következő információk olvashatók az idei rangsorról:

  • Az Oxfordi Egyetem hatodik egymást követő évben vezeti a rangsort.
  • Először van két kínai egyetem az első 20-ban: a Pekingi Egyetem és a Tsinghua Egyetem osztoznak a 16. helyen.
  • Az öt intézmény egyesüléséből létrejött Institut Polytechnique de Paris új belépőként jelent meg rögtön a 95. helyen.
  • A legtöbb jó egyetem továbbra is az Egyesült Államokban van: 183 amerikai intézmény szerepel a listán, a legjobb 200 között 57 amerikai egyetem van, bár az egyetemek aránya ebben az elitcsoportban csökken.
  • A kínai egyetemek jelenléte is erősödik a legjobb 200-ban. Kína így már az USA, az Egyesült Királyság, Németország és Ausztrália után az ötödik, egy szinten áll Hollandiával és megelőzi Kanadát.
  • Az oktatás terén a Harvard Egyetem a legerősebb, az Oxfordi Egyetem a kutatásban a legjobb, a nemzetközi együttműködésekben a Makaói Tudományos és Technológiai Egyetem érte el a legmagasabb pontszámot.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!