Lovagkereszttel tüntették ki az orvost, akit korábban kamugyógyszer reklámozása miatt büntettek meg

2021. augusztus 31. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztus 20-án az ünnep alkalmából Kásler Miklós miniszter egy sor állami elismerést adott át, többek között a köznyelvben csak lovagkereszt néven ismert Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését. A díjazottak között szerepel dr. Juhász György András szülész-nőgyógyász szakorvos, a csepeli Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat nyugalmazott főigazgatója, akivel a kitüntetés után Németh Szilárd is pózolt a Facebookon.

Juhász György legutóbb 2018-ban került be a hírekbe, amikor a Magyar Orvosi Kamara fél évre eltiltotta a praxisától, mert egy kamugyógyszer hirdetéséhez adta az arcát, nevét és az orvosi hivatásának tekintélyét. Juhász egy ezüstkolloidos szert reklámozott, méghozzá azzal az ígérettel, hogy az legyőzi a hpv-t, a Lyme-kórt, mindenféle krónikus gyulladást és vírusos fertőzést, sőt, a rákos sejtek működését is képes „visszaregulálni”, bármit is jelentsen ez.

Az ENKK keresője szerint csak egy Juhász György nevű szülész-nőgyógyász van Magyarországon, így a kamureklámért megbüntetett és a most lovagkeresztet kapott orvos minden bizonnyal ugyanaz a személy. Az orvosi kamara 2018-as etikai bizottsági meghallgatásán egyébként Juhász tagadta, hogy bármilyen üzleti kapcsolatban állna az ezüstkolloidos termék forgalmazójával. Ez arra enged következtetni, hogy ha nem pénzért, akkor meggyőződésből hirdette a potenciálisan veszélyes kamucsodaszert.

Az ezüstkolloid állítólagos gyógyhatását ugyanis soha nem sikerült igazolni, azt viszont igen, hogy nagy mennyiségben mérgező lehet. Az OGYÉI állásfoglalása annak idején leszögezte, hogy Magyarországon semmilyen ezüstkolloid-tartalmú élelmiszer vagy étrend-kiegészítő nem kerülhet forgalomba. Ettől függetlenül ilyen szereket ma is lehet rendelni hazai webshopokból (konkrétan attól a cégtől is, ami Juhász 2018-as ügyében szerepelt), és az orvos dicsérő szavai is rengeteg helyen fellelhetők még róla az interneten.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!